Vrste tla vixa webshop

Vrtno tlo

Koji vrtlar ne sanja o tome da ima idealno vrtno tlo – mrvičasto, dobro drenirano i hranjivo? Međutim, većina vrtne zemlje je daleko od one savršene. Najčešća pogreška vrtlara je da bez ikakvog poboljšanja svojeg vrtnog tla sade biljke, pa se čude kako je njihovo povrće daleko od idealnog. Jedna od bitnih stavki uspješnog vrtlarstva je prepoznavanje strukture tla.

Najčešće se susrećemo s 4 vrste tla:

 1. ilovasto – ovo je obično plodna zemlja, vrlo teška za obradu. U proljeće predugo zadržava vlagu i hladnoću, a u ljeti se isuši i pretvara u kamene grude
 2. pjeskovito – prozračna i dobro drenirana zemlja kojoj je nedostatak brzo ispiranje hranjivih sastojaka te isušivanje, pa je zbog toga neophodno redovito dodavanje komposta
 3. glinovito – po kvaliteti između ilovastog i pjeskovitog tla, relativno dobro ocjedita tla, zahtjeva redovito gnojenje kompostom i stajskim gnojem
 4. tresetno – ova vrsta tla je kombinacija svih triju već navedenih, te je iz tog razloga najbolje vrtno tlo (plodna, ocjedita ali još uvijek dobro zadržava vlagu)

KAKO ODREDITI VRSTU TLA

Lopaticom iskopajte komad zemlje sa dubine od 10 cm. Zemlju lagano navlažite i od grumena rukama napravite traku.

 • ako ne možete napraviti traku, tlo ima minimalno 50% pijeska, odnosno pjeskovito je
  • ako je traka veličine 5 cm prije nego što se prekine, tlo ima oko 25% gline u sebi, odnosno tresetno je
  • ako je traka veličine od 5 do 8 cm prije nego što se prekine, tlo u sebi ima oko 40% gline, odnosno je glinovito je
  • kao je traka duža od 8 cm prije nego što se prekine, tlo u sebi ima minimalno 50% gline, odnosno tlo je ilovasto

PH VRIJEDNOST TLA

Osim strukture tla, za kvalitetan uzgoj povrtnih kultura bitna je i pH vrijednost tla. PH vrijednost ima značajan utjecaj na procese u tlu, prehranu biljaka i utjecaj gnojiva, a na taj način direktno utječe na prinos i kakvoću usjeva. Tlo može reagirati kiselo ili alkalno.

Vrijednosti od 1-6 označavaju kiselu reakciju, a one iznad 7 alkalnu. Važno je napomenuti da većini biljaka odgovara blago kisela reakcija, odnosno kada tlo ima pH vrijednosti između 6 i 7.

Kisela tla su često lagana tla sa dobrom strukturom ali s malim udjelom hranjivih tvari zbog malog udjela ilovače u njemu. Izrazito kiselo tlo vole npr. azaleje i rododendroni. Slabo alkalna zemlja smije biti za trešnju, kupus, celer i mrkvu.

Ako je vrtno tlo previše alkalno, vaše biljke će pokazivati žutim lišćem, usporenim rastom, te pojavom paleži na listovima. Alkalno tlo u ekstremnim slučajevima ima smeđe ili bijele naslage na površini tla. Međutim, kiselo tlo nije lako vizualno otkriti, pa je potrebno napraviti pH test.


Testiranje pH tla možete napraviti sami. Na 3 do 4 različite lokacije u vrtu, lopatom iskopajte zemlju na dubinu od 30cm. Uzorke sa svih lokacija pomiješajte u jedno, te iz dobivene hrpe dalje testirajte zemlju na jedan od ova dva ponuđena načina:


1. Uzmite zemlju iz vrta, pa je pomiješajte s malo destilirane vode. Pustite da se slegne. U vodu uronite lakmus papir za određivanje pH vrijednosti tekućina (možete ga kupiti u poljo apotekama ili specijaliziranim trgovinama). Prema dobivenoj skali na pakiranju odredite stupanj kiselosti.

2. Uzmite žlicu suhe zemlje iz vrta. Dodajte joj žlicu octa. Ako se počne pjeniti, pH vrijednost tla je neutralna do alkalna. Uzmete li žlicu mokrog tla i u njega dodate prstohvat soda bikarbone a tlo se počne pjeniti, znači da je pH vrijednost ispod 5, odnosno tlo je kiselo.

NAPOMENA: uzorke tla uvijek uzimajte nakon berbe, nikad poslije provedene gnojidbe.

POPRAVLJANJE STRUKTURE TLA

Jako kisela tla možete ublažiti dodavanjem gašenog vapna. Količine gašenog vapna ovise o samoj strukturi tla, odnosno želimo li pjeskovitom tlu sniziti kiselost dodajemo 20 kg gašenog vapna na 100m2, kod ilovastog tla 35 kg na 100m2 ili kod glinenog tla 70 kg na 100 m2.

Slabo kisela tla možete popraviti dodavanjem treseta, pilovine od jelovine ili iglica od bora.

Smanjivanje pH vrijednosti kod jako alkalnih tla iziskuju ipak malo više posla. Tlo možete ublažiti dodavanjem sumpora, na 100 m2 kod pjeskovitog tla 20 kg, kod gline 30 kg a kod ilovače 35 kg.

Treba napomenuti da ćete s vremenom dodavanjem komposta, treseta i gnojiva postepeno sniziti pH vrijednost.

GONOJIVA U PONUDI

Shopping Cart
X
Scroll to Top