ŠPINAT BLITVA SJEME vixa

Špinat i blitva

Špinat (Spinacea oleracea)

Najbolje ćemo ga iskoristiti ako budemo sijali u proljeće i jesen svuda po vrtu, na prazne gredice ili prazna mjesta između već rastućeg povrća. U rano proljeće kada posijemo prvo povrće posijemo između nekih od njih i sjeme špinata. Budući da njegovi korijenovi luče saponine, koje potpomažu rast svog povrća i pospješuju rodnost tla, što ima povoljan učinak na svo povrće. Njegovo lišće se koristi kao malč, površinsko kompostiranje i za zelenu gnojidbu. Miris špinata također odvraća insekte, posebno buhača. Prilikom sjetve moramo uzeti u obzir da špinat ne smije rasti u zemlji koja je pognojena sa svježim stajskim gnojem. Ako ne uberemo sav špinat, ima stoga nekoliko načina da ga iskoristimo u povrtnjaku. Špinat možemo jesti sirov ili kuhan neposredno iz vrta.

Povijest: podrijetlo špinata nije posve jasno. Najvjerojatnije potječe s Dalekog istoka te su ga već u 8. stoljeću Mauri donijeli u Španjolsku. Tek u 16. stoljeću u Europi je postao poznat kao kulturna biljka.

MATADOR

Dobro podnosi niske temperature, pogodna je za proljećnu i jesenju setvu.

Novozelandski špinat (Tetragonia tetragonioides)                            

Ovaj puzeći špinat raste cijelu godinu i ima sočne listove u obliku trokuta. Priprema se jednako kao običan špinat. Sije se tijekom svibnja na otvorenome, a pojedinačni se listovi beru do kasne jeseni. Osjetljiv je na mraz. Sjeme prije sijanja treba namočiti preko noći. Sije se na udaljenosti od 80 x 80 cm.

MALABAR ŠPINAT              Basella rubra

Jednogodišnja azijska penjačica. Potražuje mnogo toplote, ali inače nije zahtjevan za uzgoj. Odlično raste na sunčanom dijelu povrtnjaka i u velikim posudama na balkonu. Potražuje  potporu. U šuši redovno zaljevati. Možemo ga uzgajati i u visećim  košarama. Raste brzo i već 55 dana nakon sjetve možemo koristiti mlade, velike i sočne, blago odebljale crvenkaste listove u salati ili kao špinat. Upotrebljavamo ga i za zgušnjavanje juhe, za pripremu stir-fries jela i jela sa čilijem. Tipično je lisnato povrće koje sadrži vitamin A, vitamin C, željezo i kalcij.

BLITVA (Beta vulgaris)

Blitva vrijedi za delikatesno povrće. Poznata je u primorju, ali odlično raste i u kontinentalnom, hladnijem podneblju. Stabla s okusom šparoga kuhamo na pari kao korabu. Lišće upotrijebimo kao špinat. Prikladna za uzgoj u staklenicima, tunelima i na otvorenom. Također za uzgoj u ukrasnim posudama. Odlično prezimi. Povrće koje ne traži puno.

SREBRNOLISNA

Biljka formira krupno i široko lišće na dugim i mesnatim drškama bele boje.

BLITVA ŠARENIH BOJA                           

Oblikuje stabla i rebra u različitim bojama, s velikim zelenim lišćem. Obojene biljke u vrtu su vrlo dekorativne.

LISCIA A VERDE DA TAGLIO          

Oblikuje tanka stabla i tanko i slatko zeleno lišće.

Pogledajte ponudu sjemena špinata i blitve za vašu vrtlarsku sezonu

BLITVA&ŠPINAT

Shopping Cart
X
Scroll to Top