UZGOJ PRESADNICA

Uzgoj presadnica

Da bi sjeme lakše proklijalo potrebna mu je toplina i vlaga. Uzgajamo li presadnice u kući, uvelike će od koristi biti mini staklenici.

 

Rajčica je vjerojatno najpopularnija biljka koja se uzgaja iz presadnica. Jednostavnost uzgoja vrlo je lako čak i opisati. Posudu za sjetvu valja napuniti supstratom, te vrškom olovke učiniti udubine od oko 2cm. U svaku udubinu se utisne po jedna do dvije sjemenke koje se pokriju s malo zemlje. Posudu ne zalijevajte, jer postoji mogućnost da sjeme ispliva na površinu, nego zemlju u posudi dobro navlažite prskalicom. Smjestite posijano na svjetlo i toplo mjesto, te prema potrebi svakodnevno vlažite prskalicom. Kada biljčice niknu, smanjite temperaturu u prostoriji kako se ne bi previše izdužile. Nakon što razviju prve prave listove, biljčice valja rasaditi u zasebne teglice i prihraniti ih tekućim gnojivom. Na otvoreno se presađuju kada prođe opasnost od kasnih mrazeva, odnosno sredinom svibnja.

Ovakav princip uzgoja presadnica iz sjemena primjenjuje se za većinu biljaka (paprike, patlidžani, krastavci, tikvice…)

Ne zaboravite označiti posude nakon sjetve, jer kada biljčice niknu, sve će izgledati poprilično isto.

Sijete li jednogodišnje cvijeće sitnog sjemena, olakšajte si ravnomjerniju sjetvu miješanjem sjemena s finim pijeskom, a ono krupnije, preko noći namočite u vodi.

 

Leave a Comment

Shopping Cart
X
Scroll to Top