UZGOJ I SJETVA PRESADNICA

Sjetva i sadnja presadnica

Odmor je završio, dragi vrtlari. Veljača je rezervirana za početak sjetve presadnica. Bez obzira koristite li staklenike ili stambeni prostor, vrijeme je da započnete sa sjetvom onog povrća i cvijeća koje ima dugu vegetaciju, poput paprika, patlidžana, luka, nevena i kadifa.  Sjetvu rajčica ostavite tek za ožujak, jer njihovo sjeme puno brže klija, pa ćete time izbjeći izdužene i slabe presadnice.

 

Razlika direktne sjetve i sadnje presadnica

Iako presadnice puno ranije dozrijevaju, direktnom sjetvom na gredice biljke se bolje ukorjenjuju pa lakše podnose sušna razdoblja. Međutim, presadnice su za vrijeme sadnje veće i samim time otpornije na bolesti i štetočine.

Treba uzeti u obzir da se neke biljke ne mogu uzgajati direktnom sjetvom, poput rajčica, patlidžana, paprika ili artičoke, jer klimatski uvjeti nisu povoljni s obzirom da se radi o tropskim biljkama. Ali sezonu na otvorenom možete započeti ranom sjetvom drugih biljaka. Čim to vremenski uvjeti dozvole posijte bob, grašak, rotkvicu i mrkvu.

 

Koje sjeme odabrati

Pri nabavi sjemena valja uložiti u kvalitetu. Klasične sorte ili one hibridne stvar su ukusa. Razlika je ta da one hibridne, ostavljate li svoje sjeme za sljedeću sezonu, ne daju urod iste kvalitete kao prethodne godine.

Započinjete li sjetvu na otvorenom već početkom ožujka, birajte rane sorte, jer takve bolje podnose kraće dane i niže temperature. To se odnosi na mrkvu ili rotkvicu. Rane sorte, naime, prilikom uzgoja u ljetnim mjesecima brže odu u cvijet i postanu drvenaste. Takve rane sorte nisu pogodne za skladištenje. U tu svrhu birajte kasne sorte, koje razviju puno jači korijen. 

 

Leave a Comment

Shopping Cart
X
Scroll to Top