ROtkvica sjeme uzgoj vixa

Rotkvica

Raznih oblika, rotkvice su odlična dekoracija jelima. Kako za uzgoj traže niže temperature i vlagu, sada je idealno vrijeme za njihov uzgoj. Možete ih uzgajati doslovno svugdje, u vrtu, teglama pa sve do prozorskih klupčica.

Rotkvice je najbolje sijati u razmacima od 10 do 15 dana, kako bi dospijevale za berbu redovito. Vrijeme dozrijevanja varira od 25 do 50 dana, ovisno o vremenskim prilikama. Vrlo je zahvalna biljka za sjetvu kao međukultura, odnosno, biljka koja popunjava prazno tlo na gredicama. Raste vrlo brzo i najbolja je kombinacija sa mrkvom, salatom, rajčicama ili cvjetačom.

Sjetva se obavlja u rano proljeće pri temperaturama oko 15C, na dubinu od 1cm. Ukoliko se sjeme posije pregusto, rotkvice tada treba prorijediti kako bi se formirale lijepe glavice. Kako bi plod bio kompaktan i ukusan, tijekom rasta rotkvici valja osigurati dovoljno vlage. Tijekom vegetacije, gredicu je dobro zalijevati jednom tjedno.

Želite li produžiti vrijeme berbe, posijte nekoliko vrsti rotkvica. I ne zaboravite, rotkvica kao biljka iskoristiva je u cijelosti. Jede se zadebljali korijen, ali i mladi listovi, koje možete pripremiti na salatu ili varivo.

Kako rotkvica ima antikancerogena svojstva, svakako bi se trebala naći na vašem tanjuru tijekom cijele godine.

 

KLIKOM NA SLIKU PREGLEDAJ VELIKU PONUDU ROTKVICA IZ WEBSHOPa

 

Leave a Comment

X
Scroll to Top