Salata

Salata je namirnica koja se gotovo svakodnevno nalazi na našem tanjuru. Iako biljka hladne klime, dostupna je cijele godine ako se odabere prava vrsta vrsta.

Salata je biljka koja voli svjetlo, a one vrste koje stvaraju glavice, ukoliko tijekom rasta ne dobiju dovoljno svijetla, neće se lijepo razviti.   Za normalan rast salate potrebne su temperature oko 15C. U vrtu se sije omaške ili u redove, a kada niknu prvi listići, vrijeme je za prorjeđivanje. Želite li uzgojiti presadnice, bit će vam potrebne posudice, kvalitetan supstrat i malo strpljenja.

Naime, nakon rasađivanja tek niknulih biljčica proći će 5 do 7 tjedana kada će biljke biti spremne za presađivanje na otvoreno. Zato sa sjetvom treba krenuti oko dva mjeseca prije zadnjeg mraza na vašem području. Kod presađivanja na otvoreno treba napomenuti da salata voli bogato tlo. Nakon presadnje, biljke treba ostaviti da miruju barem tjedan dana.

Za to vrijeme ih je dovoljno samo zalijevati. Svakih tjedan dana valja ih ih plitko okopati.

Puterica, kristalka, baby leaf ili lisnata… Svejedno je koju ćete vrstu odabrati, jer svaka od njih donosi vitamine i minerale u vašu prehranu.

VELIKI IZBOR VRSTA SALATA POGLEDAJTE KLIKOM NA SLIKU

Leave a Comment

X
Scroll to Top