SJEME MRKVE VIXA

Mrkva

Mrkva je biljka koja uspijeva u gotovo svakom podneblju. Uzgaja se isključivo iz sjemena, a dostupnost oblika i boja, svake je godine sve veći. Tako se na tržištu mogu pronaći okrugle mrkve, one dužine palca ili pak one dugačke i do 30 cm. Nije ništa drugačije ni s izborom boja, od klasične narančaste, preko žute, ljubičaste pa sve do crvene ili bijele.

One mrkve okruglog ili kratkog oblika idealne su za zbijena glinena tla, dok su one dugačke idealne za rastresita tla.

Mrkve se mogu sijati u vrtu, uzdignutim gredicama ili teglama. Ukoliko ste ograničeni prostorom, dobra je opcija sjetva u tegle s cvijećem. Ali zapamtite, mrkvama za rast treba puno svjetla, 6 do 8 sati dnevno. Zato ih ne treba saditi blizu biljaka koje rade veliku sjenu, poput krastavaca, paprika ili rajčica.

Prva godišnja sjetva obavlja se u rano proljeće već tijekom ožujka. Kako bi si osigurali i jesensku berbu, mrkvu također možete posijati i krajem srpnja.

Pripremite rahlo tlo za sjetvu na dubinu od oko 30cm, te dodajte komposta. Nakon sjetve, sjeme valja pokriti samo s tankim slojem rahle zemlje, ne više od 0,5cm.

Sjemenu mrkve treba dosta dugo da proklija, zato je vlažno održavati tlo prvih 10 dana nakon sjetve vlažnim. Ukoliko niste u mogućnosti svakodnevno provjeravati vlagu tla, nakon zalijevanja, gredice pokrijte agrotekstilom. Osim što će zadržavati određenu količinu vlage u tlu, također će je i grijati.

 

Korov je, nakon mrkvine muhe, najveći neprijatelj ove biljke. Doskočite mu tako da okolo posijanog reda, nakon što mrkva nikne, posložite novinski papir u tri sloja i pokrijete ga tankim slojem fine rahle zemlje.

 

Većina vrsti za berbu je spremna kroz 3 mjeseca, mada mrkvu možete brati u svakom stadiju rasta i takvu je konzumirati svježu ili pripremljenu na neki drugi način.

KLIKOM NA SLIKU POGLEDAJ PONUDU MRKVE IZ WEBSHOPa

 

Leave a Comment

Shopping Cart
X
Scroll to Top