Nakon što ste napravili plan vrta, vrijeme je da krenete sa uzgojem biljaka.
Želite li biljke uzgojiti od samog početka, odnosno krenuti od sjemena, morate nabaviti kvalitetan supstrat za sjetvu. U ovom slučaju, najčešće dostupni supstrati u obliku zemlje za cvijeće nisu poželjni. Oni brzo gube vlagu, nemaju nikakvu hranjivu vrijednost, te postoji šansa da u sebi sadrže organizme koji mogu naštetiti tek izniklim biljkama.
Supstrat za presadnice možete napraviti i u kućnoj radinosti.
Vrtnu zemlju potrebno je „dezinficirati“ u pećnici kako bi se ubili svi mogući štetnici i bolesti u njoj. U tankom sloju je prostrite na pleh te 2 do 3 sata grijte na temperaturi od oko 70C. Takvu zemlju potrebno je doraditi pijeskom ili tresetom koji će joj dati rastresitost, a dodavanjem biognojiva osigurat ćete joj potrebnu hranjivost. Stajski gnoj u tlo za presadnice dodaje se u omjeru 1:2, a kompost u omjeru 1:1.
Imajte na umu da će kvalitetan supstrat namijenjen upravo za uzgoj povrća osigurati dobar početak sezone.
Slijedeće što trebate imati na umu jesu sjetvene posude. Izgled i materijal samih posuda je nebitan, važno je samo da se u njima tijekom uzgoja ne zadržava voda. Posude možete kupiti u vrtnim centrima, i to one od kartona, stiropora ili plastike, a možete ih napraviti i sami, odnosno reciklirati materijal kod kuće (plastične posude i čašice, novinski papir, karton od jaja, wc papir…). Prednost bih dala kućnoj radinosti – posudicama od novinskog papira ili kartonskoj roli wc papira. Njih možete zajedno sa biljkom saditi u vrt, pritom čuvajući korijen same biljke, koji se prilikom presađivanja vrlo lako oštećuje.
Nakon što ste pribavili ono najosnovnije, sjetva može započeti.
Sjetvene posude ili čašice potrebno je napuniti sa 2/3 sjetvenog supstrata. Supstrat je potrebno dobro utisnuti kako bi se izbio zrak koji omogućava pretjerano zadržavanje vode a time i pretjerano zadržavanje vlage oko sjemena. Poželjno je supstrat dobro zaliti, pa tek onda na njega rasporediti sjemenke. Posijane sjemenke treba prekriti, ovisno o veličini sjemena, slojem supstrata te ponovo lagano utisnuti zemlju i zaliti je prskanjem. Isti postupak je i kod sjetvenih čašica.
Pripazite sa zalijevanjem, jer pretjerana vlaga može dovesti to truljenja sjemena. I na kraju, obilježite što ste sijali u kojim posudama.
Optimalna dubina sjetve određena je veličinom sjemena. Tako možemo ralikovati:
- sitno sjeme – sije se na dubinu do 1 cm (mrkva, celer, peršin, salata)
- srednje krupno sjeme – sije se na dubinu do 3 cm (kupusnjače, rotkve, luk, poriluk, rajčica, paprika)
- krupno sjeme – sije se na dubinu do 5 cm (tikve, lubenice, dinje, grašak, krastavci, cikla, špinat, pastrnjak, grah)
Povrće | Temperatura klijanja | Dubina sjetve |
Bob | 5 | 5 |
Mahune | 10 | 5 |
Cikla | 7 | 2,5 |
Brokula | 5 | 5 |
Prokulica | 5 | 5 |
Kupus | 5 | 5 |
Chilli | 5 | 5 |
Mrkva | 7 | 2,5 |
Cvjetača | 5 | 2,5 |
Tikvice | 15 | 2,5 |
Poriluk | 7 | 2,5 |
Salata | 5 | 1 |
Tikve | 15 | 2,5 |
Luk | 7 | 1 |
Pastrnjak | 7 | 1 |
Grašak | 5 | 2,5 |
Rotkvice | 5 | 1 |
Špinat | 10 | 1 |
Korabica | 5 | 2,5 |
Kukuruz šećerac | 10 | 2,5 |
Rajčice | 15 | 2,5 |
Repa | 15 | 2,5 |
Ovisno o vremenskim prilikama, u zatvorenom prostoru, sjetva započinje već u veljači. Temperatura za klijanje sjemena u zatvorenim prostorijama ne smije biti niža od 15C, niti viša od 20C. Niže temperature mogu zaustaviti rast same biljke, čak je i oštetiti, dok više temperature i pomanjkanje sunčeve svjetlosti mogu ubrzati rast čime se dobivaju izdužene, blijede, osjetljive i nekvalitetne presadnice.
Razni vrtlarski savjeti daju informacije o datumima sjetve. Međutim, spomenuta vremena nisu ista u svim krajevima. To možemo pojasniti prosječnom temperaturom koja u ožujku u kontinentalnom dijelu iznosi oko 6C, na moru 10C a u planinskom dijelu jedva 3C. Iz tog razloga smatram da je bolje ravnati se prema pokazateljima u prirodi.
Tako se možemo ravnati:
- kada se pojave visibabe, u zatvorenom prostoru siju se rajčica, paprika, celer, a na otvorenom se siju rotkvice, korabica, špinat i salata, orezuje se bobičasto voće, u voćnjaku se obavlja špricanje
- kada se pojavi podbjel, pod foliju se sije kupus, kelj, salata, cikla, repa, u zatvorenom prostoru se sije patlidžan, brokula komorač, korabica, paprika, rajčica i celer, na otvorenom se siju mrkva, luk, špinat, salata, bob, presađuju se trajnice i naklijava se krumpir
- kada procvate forzicija u zatvorenom se siju krastavci, tikvice, bundeve i začini, pod foliju se sije cvjetača, brokula, korabica, komorač, na otvorenom se sije špinat, salata, blitva, mrkva, peršin, cikla, grašak i sadi se luk i krumpir, orezuju se ruže i kaleme voćke
- kad procvate ogrozd rasađuje se salata, cvjetača, kupus, korabica, rani kelj, orezuju se cvjetni grmovi, obavezno provesti zaštitu od mraza
- kad procvate kruška sije se kukuruz šećerac
- kad procvate jabuka siju se mahunarke, cikla, špinat, mrkva i repa
- kad procvate jorgovan sadi se jesenski kupus,, krumpir, poriluk, korabice, sije se zimska salata, jednogodišnje cvijeće i kaleme se nekoštunićave voćke
- kad prolista jasen siju se mahunarke, prokulice i krastavac, a rasađuju se paprike, rajčice, patlidžan, bundeve i tikvice
- kad procvate bazga sije se mrkva, grah, mahune, radič, poričuk, repa, cikla, endivija; sadi se paprika, rajčica, patlidžan, bundeva, brokula, kasni kupus i kasni kelj, prokulice, zagrće se krumpir, jagode se razmnožavaju izdancima, obavlja se ljetno orezivanje voćaka, bobičasto voće se razmnožava polijeganjem, obavlja se sjetva dvogodišnjeg cvijeća
- kad procvate lipa sije se kineski kupus, blitva, matovilac, mrkva i korabica
- kad procvate kukuruz sije se cvijeće koje svjeta nagodinu, obavlja se sjetva zelene gnojidbe
- kad višnje dozore vrijeme je za rezidbu živice
- kad jabuke dozore vrijeme je za sjetvu zimskog špinata, repe, sade se jagode iz presadnica, orezuju se stare grane malina, sade se lukovice cvijeća
- kad bazga stvori plod sije se matovilac, sadi se češnjak, dijeli se i presađuje rabarbara
- kad se kukuruz bere vrijeme je sjetve špinata, sadi se lukovičasto cvijeće, te se cvijeće sprema za zimu
- kad dozore kasne kruške sade se lučice, siju se zimske salate, sade se voćke i premazuju vapnom, a ruže se štite od hladnoće
-
Bio supstrat za plodovito povrće 20L COMPO89,99kn
-
Bio supstrat za sijanje 15L COMPO89,99kn
-
Univerzalna BIO zemlja 25L59,99kn
POGLEDAJ KOMPLETNU PONUDU SUPSTRATA
-
Vlasac- srednji BIO7,99kn
-
Tikvica Milano BIO7,99kn
-
Tikvica Genovese BIO7,99kn
-
Mrkva Berlicum BIO7,99kn
-
Rukola7,99kn
-
Salata Majska kraljica7,99kn
-
Blitva Costa Bianca 37,99kn
-
Lavanda vera7,99kn
-
Cikla – Rossa Detroit 27,99kn