Rodnost voćnjaka

U nekim slučajevima, nakon sadnje, prolaze godine a da voćka uopće ne daje plod. Pregusta sadnja, kriva rezidba ili odabir loše podloge, samo su neki od faktora zašto izostaje urod.
Nakon sadnje, mlade voćke valja njegovati prvih godinu dana kako bi se što bolje ukorijenile i prilagodile novim uvjetima rasta. U toj prvoj godini voćka zapravo neće puno narasti, ali će razviti dobar korijen. Druge godine nakon sadnje voćka razvija grane prepune lisnih pupoljaka, a to znači da će prvi urod vjerojatno izostati.
Što se tiče rezidbe, kod mladih voćaka onu zimsku najbolje je izostaviti, te je učiniti u proljeće i ljeto u vrijeme pupanja, odnosno listanja. Kvalitetna voćka prepoznaje se po okomitim izbojima, jer što oni rastu više u vis to su bolje opskrbljeni hranjivima iz korijena. Takve okomite izboje najbolje je ukrotiti povezivanjem i savijanjem.

Ukoliko je voćka prošla prve faze rasta, te nakon bujne cvatnje svejedno ne donosi plod, vjerojatno je problem u oprašivanju cvjetova.
Mnoge sorte voćaka ne mogu se oploditi same, pa je potrebna sadnja tzv. oprašivača. Pri odabiru valja pripaziti da međusobno istodobno cvatu, kako bi se mogle oploditi. Vrijeme oprašivanja voćaka ovisi o samoj vrsti. Cvatnja se odvija u ožujku i travnju, a kod onih koštuničavih to je najčešće oko 5 dana nakon otvaranja cvijeta, te kod jezgričavih za oko 10 dana. Za to vrijeme najveću ulogu imaju pčele medarice. U pravilu marljivije od mrava, jer dnevno obiđu i preko 500 cvjetova, ove vrijednice svojom mnogobrojnošću iznimno pridonose razmnožavanju biljaka.

Pčele privlače cvjetovi lijepih boja i mirisa. Zanimljivo je napomenuti da u jednom danu pčela zapravo oprašuje samo istu vrstu cvjetova.
Korist od pčela kao oprašivača znatno je veća od njihove koristi kao sakupljača meda.

MOGU LI SE PČELE DRESIRATI?
Odgovor je DA.
Naime, želimo li da pčele posjećuju cvjetove određene vrste, te cvjetove postavimo u otopinu šećera preko noći, a ujutro tu istu otopinu ostavimo ispred košnice. Tog dana će sve pčele posjećivati samo onu vrstu cvjetova kao u otopini.

 

VIXA izdanje travanj 2018

bit.ly/izdanje_travanj

Leave a Comment

X
Scroll to Top