Pitaya- Zmajevo voće

Nema na zalihi

14,99kn

Pitaya (lat. Hylocereus undatus) ili zmajevo voće je biljka iz porodice kaktusa. Porijeklom je iz Srednje Amerike, odkuda je prenesena u ostale krajeve svijeta.

Zahvaljujući svojim krupnim i atraktivnim cvjetovima bijele boje, koji cvjetaju noću, pitaya je poznata i pod nazivima “mjesečev cvijet” ili “gospa od noći“. Tokom cvjetanja, biljka proizvodi slatkast miris. Biljka u prosjeku ima 4 do 6 plodnih ciklusa u godini. Plod može biti ovalnog, eliptičnog ili kruškolikog oblika. Upadljivog je izgleda i ružičaste boje, dok je meso obično bijele ili crvene boje sa crnim sjemenkama. Voćka teži od 150 do 600 grama, a ponekad može doseći i do jednog kilograma.

Hylocereus undatus (bijela pitaja) je voće sa crvenom korom i bijelim mesom. Ovo je najčešća vrsta zmajskog voća.

Počinje klijati obično nakon 11 do 14 dana ako je plitko posađeno. Obzirom da je riječ o kaktusima, pretjerano ne zalijevajte. Kako rast biljke napreduje, budući da se radi o penjačici, zahtijevati će potporu uz koju se može penjati.

Pitaja cvjeta preko noći i najčešće vene ujutro. Ona se oslanja na noćne oprašivače poput šišmiša ili moljaca za oplodnju.

 

Težina 0.005 kg

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Pitaya- Zmajevo voće”
X
Scroll to Top