0953709203 webshop@vixa.com.hr
0

Košarica

REPA- Kranjska duguljasta

0,50 (3,77 kn)

Rana domaća sorta brzog rasta,koristi se  svježa, te za ukiseljavanje i krmu. Repa je izdužena s nježno crveno-ljubičastom glavom. Dobro uspijeva u svakome tlu, potrebno joj je dosta vode.

Nema na zalihi

Opis

Postrna repa

Brassica rapa L. var. rapa (L.) Thell.;

Postrna repa uzgaja se nakon žitarica, industrijskog graška ili ranih krmnih kultura. Koristi se kombinirano za ljudsku ishranu, a dio kao stočna krma.

Kao namirnica koristi se zadebljali korijen okruglastog ili valjkastog oblika. Na njegovom vršnom dijelu nalazi se rozeta s ovalno izduženim lišćem koje je svijetlo zelene boje i dlakavo. Na stabljici se nalaze grozdasti cvatovi. U 1 g može biti 300 – 400 sjemenki.

Minimalna temperatura za nicanje je 5 ºC, a optimalna 20 ºC. Može podnijeti blage mrazeve do -4 ºC ako ne traju duže.

Ne podnosi stagniranje (zadržavanje) vode. Najisplativnije ju je uzgajati uz navodnjavanje.

Za uzgoj su najprikladnija lakša, pjeskovita tla, bogata humusom, neutralne ili blago kisele reakcije, ali ne niže od pH 6. Na težim tlima može promijeniti svoj karakterističan okus.

Postrna repa ne smije se sijati na isto mjesto najmanje 3 – 4 godine, a u to vrijeme na tome mjestu ne smiju biti ni druge kupusnjače.

Za postrni usjev, nakon žetve glavnog usjeva, uz potrebnu gnojidbu, površina se plitko obradi da sačuva što više vlage. Nakon sjetve tlo se ravna.

Za prosječan prinos od 30 t/ha preporučuje se 120 kg/ha dušika, 80 kg/ha fosfora i 240 kg/ha kalija. Dio dušika obično se aplicira u prihrani, prije međuredne obrade ili uz međurednu obradu.

Uz međurednu obradu prema potrebi se prorjeđuje. Ako je moguće, korisno je navodnjavanje kišenjem poslije sjetve i tijekom srpnja i kolovoza.

Sjetva / sadnja postrne repe

Najviše se uzgaja izravnom sjetvom, no moguć je i uzgoj iz presadnica. Sije se preciznom sijačicom. U Europskim zemljama uzgajaju se rani kultivari sjetvom od ožujka do svibnja uz međuredni razmak od 20 – 30 cm, i razmak u redu oko 10 cm, za što je potrebno 1,5 – 2,5 kg/ha sjemena. Za 80 – 60 dana zadebljali korijen postigne promjer od 6 – 10 cm, kad je spreman za berbu.

Ako se planira posijati 15 – 20 biljaka/m2, ona se sije na međuredni razmak od 40 cm i razmak u redu 5 – 10 cm. Ovisno o pretkulturi, može se sijati od kraja lipnja do sredine srpnja.

Berba i skladištenje postrne repe

Postrna repa bere se u drugoj polovici listopada ili početkom studenoga prije jačih mrazeva. Vadi se odgovarajućim iskapačima, odreže se lišće i sortira po krupnoći. Prinosi najviše ovise o ostvarenom sklopu i količini te rasporedu oborina, a mogu biti 20 – 60 t/ha.

Očišćena i sortirana postrna repa na tržište se otprema u mrežastim vrećama od sintetskih vlakana po 30 kg po jedinici. Može se dobro čuvati u trapovima i podrumima do 5 mjeseci jer skladištenje u hladnjači, iako je moguće, obično nije ekonomično.

Izvor: R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Dodatne informacije

Težina 0,005 kg

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “REPA- Kranjska duguljasta”
X