Cvijeće u vrtu

Cvijeće u vrtu neizostavan je detalj svake sezone. Ono se najčešće uzgaja iz sjemena, a za sjetvu valja pripremiti tlo. Priprema se sastoji od usitnjavanja površinskog sloja zemlje, te čišćenja gredica od korova. U većini slučajeva sjeme cvijeća je sitno, pa ga nije potrebno duboko ukapati, ali valja imati na umu da prilikom sjetve tlo mora biti vlažno i toplo. Na presuhom tlu sjeme neće proklijati, pa je zalijevanje u prvih nekoliko dana vrlo važno. Treba pripaziti s količinom vode prilikom zalijevanja, jer pak previše vlage može izazvati truljenje i pojavu bolesti.

Ukoliko ste početnik i još ne poznajete razliku mladih listova vrtnog cvijeća od korova, preporuka je sijati cvijeće u pravilne redove, a ne omaške na gredici.
Ne pretjerujte s količinom sjemena, jer pregusta sjetva rezultirat će kržljavim i slabim biljčicama koje će vrlo sporo napredovati. Najčešće jednogodišnje cvijeće u vrtu:

LIJEPA KATA
Vrlo zahvalna jednoljetnica koja najbolje uspijeva na sunčanim položajima u običnoj vrtnoj zemlji. Sije se direktno u gredicu, a preguste mlade biljke valja prorijediti.

IVANČICA
Sije se direktno na gredicu, a nakon nicanja biljke treba prorijediti. Odlično raste na sunčanim položajima uz vrtne gredice.

DRAGOLJUB
Dobro uspijeva na sunčanim položajima u običnoj vrtnoj zemlji, a uzgoj na plodnom tlu rezultirat će smanjenim brojem cvjetova.

SUNCOKRET
Sije se izravno u vrt u kućice sa po tri sjemena. Uspijeva na sunčanim položajima u običnoj vrtnoj zemlji, a nakon nicanja prorjeđuje se na svakih 50 cm po jedna biljka.

CINIJA
Najbolje uspijeva na sunčanim položajima u bogatoj vrtnoj zemlji, a sije se sredinom svibnja direktno na vrtne gredice.

KADIFA
Sije se na otvoreno u svibnju, a za bujan rast traži plodno tlo i sunčani položaj

Leave a Comment

Shopping Cart
X
Scroll to Top