Zimsko prskanje voćnjaka

Zanemarimo li voćnjak samo u jednoj sezoni, posljedice Napada štetnika i bolesti mogu biti toliko intenzivne da te godine urod sasvim izostane. To se najbolje očituje na breskvama, marelicama i nektarinama, jer na žalost, bez zimskog prskanja fungicidima na osnovi bakra danas je nemoguće imati kvalitetan urod. Zato je prskanje voćaka postalo sastavni dio bogate sezone.

 

Zimsko prskanje smatra se osnovnim prskanjem, a obavlja se protiv štetnika i uzročnika bolesti, najčešće protiv štitastih ušiju i kovrčavosti lista. Provede li se temeljito i u pravo vrijeme, pojava štetnika i bolesti daleko je manja. Iako se ovo prskanje provodi većinom na koštunićavom voću, ne postoji voćna vrsta kojoj

neće koristiti.

Međutim, da bi zimsko prskanje bilo djelotvorno, mora se obaviti pripravkom na osnovi bakra i u pravo vrijeme. Treba napomenuti da takvi pripravci djeluju samo preventivno, što znači da sprječavaju pojavu bolesti, odnosno ne mogu izliječiti već zaraženu biljku. Ako se bolest ili štetnik prije planiranog prskanja već pojavio, zimsko prskanje neće biti djelotvorno, pa treba potražiti drugačiju vrstu zaštite.

Koliko puta tretirati voćke tijekom zime ovim pripravcima ovisi o količini padalina, napadu bolesti i štetnika prošle sezone, ali i količini uporabe fungicida. U pravilu se provode dva zimska prskanja, i to jedno sredinom siječnja, a drugo u trenutku bubrenja pupova. Drugo zimsko prskanje poželjno je obaviti u trenutku bubrenja pupova, jer tada fungicidni pripravci lakše prodiru u samu biljku.

Pripravci gube svoju djelotvornost ako se provode u ranijim fazama, naročito u razdoblju kišnog vremena.

Želimo li uspješnu sezonu, zimsko prskanje voćaka mora biti kvalitetno obavljeno, što znači da se voćke doslovno moraju okupati. Osim grana i pupova, natapa se i deblo, jer se i tamo nalaze bolesti i štetnici. Zato ne štedite na pripravku i osigurajte si zdravu i uspješnu sezonu na vrijeme

Leave a Comment

Shopping Cart
X
Scroll to Top