Ukrasne penjačice

Zahvaljujući svojim karakteristikama ukrasne penjačice neizostavan su dio svakog vrta. Za sadnju bilo koje vrste treba izdvojiti ponešto više novca, zato valja znati točne karakteristike željene biljke, te uvjete u kojima biljka najbolje uspijeva.

Glicinija
Cvjetovi skupljeni u viseće grozdove, od bijele do ljubičaste boje, čine prepoznatljiv proljetni prizor ove biljke. Glicinija je listopadna vrsta koja najbolje uspijeva u bogatom i vlažnom tlu, a za svoj rast traži čvrste potpornje u obliku pergole, stupa ili zida. Izrazito je bujnog rasta, pa je se regulira orezivanjem dva puta godišnje, u ljeti i na kraju zime.

Ukrasna lozica
Lozica je biljka vrlo snažnog rasta, koja se najčešće koristi za pokrivanje zidova. Tijekom sezone biljka je intenzivno zelene boje, a na jesen listovi poprimaju lijepe narančaste nijanse. Najbolje uspijeva u plodnoj i humusnoj zemlji, te na polusjenovitom položaju. Rast se kontrolira orezivanjem jednom godišnje i to u jesen nakon opadanja lišća.

Tekoma
Trubastim, crvenim cvjetovima ova biljka najčešći je ukras pergola, sjenica i zidova. Najbolje uspijeva u humusnom tlu na izrazito sunčanom položaju. Cvate od lipnja do kolovoza, a nekontrolirani rast najbolje je krotiti orezivanjem na kraju sezone.

Bugenvila
Bugenvila je ukrasna, listopadna penjačica koja voli blage zime i vruća ljeta, pa najbolje uspijeva u Dalmaciji. Prilikom uzgoja voli dobro
propusna i humusna tla, a osjetljiva je na jake udare vjetra, pa je treba saditi u zavjetrini.

Klematis
Pravilnim odabirom vrste, ova penjačica cvjeta krupnim cvjetovima od svibnja pa do listopada. Najčešće boje cvjeta su bijela, ružičasta i ljubičasta. Klematis se sadi tijekom cijele godine, ali od rujna pa sve do kraja listopada najbolje je vrijeme za sadnju jer će se tada najbolje ukorijeniti za sljedeću sezonu. Prve dvije godine biljku valja oštro prikraćivati kako bi se dobio što bujniji rast od samog korijena. One vrste koje cvatu ljeti orezuju se u kasnu jesen, kao i one koje cvatu u kasno ljeto, dok se one koje cvatu u proljeće uopće ne orezuju ili vrlo blago odmah nakon cvatnje.

VIXA izdanje svibanj:

 bit.ly/vixa_20

Leave a Comment

Shopping Cart
X
Scroll to Top