SKIMIA UZGOJ VIXA

Skimmia-kako ju uzgojiti

Zimi možemo uzgajati Skimmiu kao alternativu božićnoj zvijezdi : zapravo, i ona će se uklopiti u tipične boje božićnog razdoblja, zahvaljujući svijetlozelenom lišću i mnogim malim crvenim bobicama koje ispunjavaju biljku od jeseni do zima.

Iris MBM izbor bilja za vašu okućnicu

Skimmia ( Skimmia japonica ) je lijepa tijekom cijele godine: cvatnja počinje ljeti kada je biljka ispunjena mnogim malim bijelim cvjetovima. Dobro je znati da je Skimmia dvodomna biljka : bobice rastu na ženskim biljkama, ali trebaju muški primjerak u blizini. Međutim, postoji određena sorta ( Skimmia obsession ) koja je samooplodna.

crocus.co.uk crocus.co.uk Skimmia japonica ‘Obsession (‘Obsbolwi’)

To je zimzeleni grm iz obitelji Rutaceae i stvara grm visok oko 50/70 cm. Lako ga možemo uzgajati i u vrtu te u posudama na terasi jer podnosi hladnoću.

Ako su u blizini kućni ljubimci ili mala djeca, pripazite jer su bobice Skimmia otrovne.

Uzgoj Skimmie

Ova biljka ne voli jaku vrućinu i umjesto toga preferira hladniju klimu, s otpornošću na mraz do -15°C.

Izravno sunce također treba izbjegavati, bolji je svijetli položaj, ali u djelomičnoj sjeni, osobito u regijama srednjeg i južnog mediterana. Na sjeveru možemo uzgajati na suncu, dok na jugu treba izbjegavati izravnu ljetnu sunčevu svjetlost.

Uzgoj Skimmie u teglama

Skimmia je acidofilna biljka i zahtijeva supstrat za uzgoj s blago kiselim pH.

Ako Skimmiu uzgajamo u posudama, prekrijte gornji sloj tla supstratom za acidofilne biljke. Potrebno ga je koristiti u vrijeme prvog presađivanja i tijekom povremenog dekantiranja.

Kasnije, kako bismo biljci osigurali potrebne hranjive tvari i održali pravu pH razinu, zalijevajte ih gnojivom za acidofilne biljke svakih 15 dana tijekom vegetacije ili razdoblja cvatnje, dakle od travnja do studenog.

Skimmia sporo raste i ne zahtijeva često naknadno rasađivanje . Učinimo to kada biljka to traži, odnosno kada korijenje počne izlaziti iz tanjurića. Odaberite prekrasan proljetni dan za presadnju.

Uzgoj Skimmie u vrtu

pH tla općenito je neutralan, a u nekim slučajevima može biti i alkalan. U tim slučajevima uzgoj acidofilnih biljaka nije jednostavan i morat ćemo modificirati karakteristike tla kako bismo ga učinili prikladnim za Skimmia .

Za mjerenje kiselosti tla možemo koristiti pribor koji se prodaje u specijaliziranim centrima. Za više informacija predlažemo Vam pročitajte na ovoj poveznici.

Samo treset ima sposobnost zakiseliti tlo i možemo ga razbacati u gredicu na kojoj želimo uzgajati Skimmiu . Borove iglice također su vrlo kisele i dobro ih je koristiti kao sloj malča u podnožju biljaka.

Prilikom presađivanja Skimmie u vrt, napravimo rupu dvostruko veću od zemljane kugle u kojoj se nalazi korjen te ju prekrijemo supstratom za acidofilne biljke . Na taj način biljka će rasti u supstratu s odgovarajućim pH.

Kako bismo održali pravu pH razinu tijekom vremena, potrebno je koristiti granulirano gnojivo za acidofilne biljke . Dovoljno je lagano zakopati granule 3 do 4 puta godišnje, na početku svake sezone.

Čuvajte se kloroze!


Kao i mnoge acidofilnih biljaka, Skimmia također može oboljeti od kloroze, a manifestira se žučenjem lišća. Kloroza je obično uzrokovana nedostatkom željeza, jer ga u mnogim slučajevima teško prikuplja iz tla.

Za sprječavanje kloroze preporučljivo je povremena prihrana tekućim gnojivom na bazi željeza. Korisitmo ga tako da otopinu tekućeg gnojiva razlijemo u podnožju biljke.

Kako zalijevati Skimmia


Skimmiju je potrebno redovito zalijevati, posebno u prvoj godini nakon sadnje. Poslije možemo računati na oborine a više pažnje ćemo joj prižiti u doba proljeća i ljeta.

Ako Skimmiju uzgajamo u posudama, pripazimo da je tlo uvijek vlažno te ju ljeti češće zalijevati.

Ljeti ju je poželjno prskamo vodu po listovima, kako bismo spriječili isušivanje vrhova. Ako ju uzgajamo u posudama možemo ju premjestiti na sjenovito i hladnije mjesto. U vrtu je potrebno svakodnevno prskati.

Voda iz slavine sadrži vapnenac i pomaže da pH tla bude manje kisel zato je acidofilne biljke potrebno zalijevati kišnicom.

Kako orezati Skimmia

Skimmia japonica ne zahtijeva obrezivanje, ali možemo intervenirati kako bismo zadržali zaobljeni oblik. U veljači režemo grane koje izlaze iz oblika.

Love the garden