Radovi u ožujku VIXA

Radovi u ožujku

Postoji stara narodna izreka da je ožujak mjesec nade, jer nam dolazi proljeće.

Ožujak je mjesec kada započinjemo radove na otvorenom (barem što se tiče vrta) iako smo kroz veljaču započeli orezivanje i zaštitu.

Za svaki posao se kaže da je važna priprema i planiranje,  stoga vam donosimo 10 važnih radova-planiranja za ovaj mjesec.

1.Kupite sjeme koje vam je neophodno za vrt, okućnicu ili balkon. Ako želite neobične i prekrasne primjerke cvijeća potrebno je započeti sjetvu cvijeća u prvoj polovici ožujka.

2. Ako niste započeli sjetvu u veljači, krajnje je vrijeme da posijete rajčicu, papriku i spomenuto cvijeće- sijanje se vrši u čašicama i čuva se u kućnim uvjetima.

3. Radove na okućnici ako dozvoljavaju uvjeti (ostaci snijega, kiše) iskoristite za uređenje, vađenje korova, poravnavanje zemlje(terena-pješačkih staza).

4. U ovom mjesecu orezuju se ruže, uredite ih, okopajte, pognojite i malčirajte.

5. Vrt uredite, pognojite organskim gnojivom, uredite za presađivanje koje ćete uskoro započeti.

6. Za sadnju šparoga iz korijena je sada idealno vrijeme. Ako ih već imate u vrtu, očistite od  lišća, trave te ih dobro ih pognojite.

7. Planirajte te započnite sadnju novih sadnica voća no vodite računa da ih gusto ne posadite.

8. Ako zbog vremenskih uvjeta ili slobodnog vremena niste obavili u veljači orezivanje sada je krajnje vrijeme, prije kretanja vegetacija. Obavite zaštitna prskanja!

9. Kako biste imali potpuni doticaj sa prirodom, presadite sa korijenom vjesnike proljeća iz šume po vašem travnjaku i veselite se prvim danima proljeća.

10. Razmišljate o organskom kompostu u vašem vrtu? Sada je pravo vrijeme za početak kompostiranja, pripreme kompostne mase kao i mjesta gdje ćete pripremati kompost. Očekuje vas idealna prihrana za vaš vrt.

Ovih 10 savjeta omogućit će vam uspješniju sezonu ali i veselje u vrtlarenju.

Pogledaj najveću ponudu sjemena uz najbolje cijene

Odgovori