Opis
Slanutak (Cicer arietinum L.)
Plod je vrlo kratka mahuna, blijedo žute boje te ima obično dva velika zrna. U optimalnim uvjetima jedna biljka može imati čak i do 100 mahuna. Redovito gnojimo kompostom i specijaliziranim gnojivima za povrće (mahunarke). Kako slanutak oblikuje jak korijenski sustav, podnosi vrućinu i sušu, ali ga u velikoj suši u fazi cvjetanja i namještanja mahuna zalijevamo. U hladno ljeto slabije raste i dozrijeva.
Zrna su iznimno okusna te ih uživamo slično kao grah (kuhana). Odlična su i za kličice.
Suha zrna slanutka namačemo 24 sata u hladnoj vodi. Onda ih operemo, ocijedimo i stavimo u lonac pun vode, dodamo začinsko bilje, luk i nekoliko češnja češnjaka. Ne solimo. Kad zavre, lonac pokrijemo. Kuhamo približno 2 sata, može i duže. Zrna za vrijeme kuhanja više puta probamo kako se ne bi raskuhala. Kad je slanutak mekan (ne smije izgubiti oblik te se promijeniti u pire), solimo. Sačekamo 5 minuta i ocijedimo. Slanutak je tradicionalna osnovna hrana u Indiji i jugoistočnoj Aziji. Od tamo već se davno proširio na Srednji Istok i kasnije u druge mediteranske države, Alžir, Maroko, Španjolsku, Portugalsku. Najpoznatije jelo od slanutka je humus.
Dodatne informacije
Težina | 0,015 kg |
---|
Morate biti ulogirani da biste objavili recenziju.
Recenzije
Još nema recenzija.