Daikon – japanska rotkva

Dostupno: 7 na zalihi

14,99kn

Daikon (lat. Raphanus sativus longipinnatus) je japanska duga bijela rotkva iz porodice kupusnjača.  Pikantnog je i aromatičnog okusa poput rotkvice.

Uzgaja se radi gomolja koji je izduženog, valjkastog oblika, bijele boje, poznat kao zadebljani korijen.  Na vrhu se nalazi skraćena stabljika s rozetom od lišća.

Bogat je enzimima koji potiču probavu, razgradnju masti i pospješuju uklanjanje toksina pa se koristi kao čistač tijela. Potiče rad bubrega i žuči, pomaže u borbi protiv suvišnih kilograma i celulita, sadrži vitamin C, kalcij, kalij i željezo te tvari koje djeluju antibakterijski.

Sije se na gredice direktno u zemlju od lipnja do kolovoza na blago sjenovita ili sunčana mjesta. Najbolje uspijeva na srednje teškim tlima, bogatim humusom, neutralne do blago lužnate reakcije, dok  na laganim pjeskovitim tlima, gdje je često ograničena opskrba vodom, može doći do pojave spužvastog gomolja.

Kao i sve kupusnjače, ne smije se sijati na istu površinu 3 do 4 godine.

Vadi se u listopadu i studenom, dobro podnosi zimu pa se može ostaviti u zemlji do – 5 0C. U suhim podrumima može se skladištiti i do 6 mjeseci.

Kuhanjem gubi na jačini te okusom postaje sličniji repi. Dodaje se juhama, kao prilog uz kuhane žitarice, može se kiseliti kao repa, kuhati s grahom, pirjati… Najbolji je kada se konzumira sirov, može se dodati u jelo na kraju kada je već kuhano, a nariban i nekoliko kapi limuna predstavlja izvrsnu salatu koja se preporučuje uz masna jela.

Ljekovita svojstva daikona poznata su od davnina, a osim „korijena“, jestivi su i listovi bogati vitaminom A. Kupke od lišća stimuliraju metabolizam i čiste organizam, preporučuju se kod oboljenja jajnika i maternice, bolnih menstruacija, upale mjehura i sl.

Svježe nariban korijen dobar je kao oblog, smanjuje bol i sprječava unutarnje krvarenje.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Daikon – japanska rotkva”
X
Scroll to Top