PROLJEĆE (ožujak-svibanj)
Prije sjetve obavite osnovnu gnojidbu. Uzgajaju se mlade biljke u klijalištu, plasteniku ili u sobnim uvjetima. Početkom travnja sade se na otvorenom salata, koraba, rotkvica, cikla, grašak, luk, peršin, mrkva, a sredinom mjeseca kupusnjače. Iznikle biljke u vrtu prekrijte folijom, pogotovo preko noći kako biste spriječili noćno smrzavanje. Oplijevite korov oko biljaka koje ste ranije posijali, a mlade biljke prorijedite, rajčice i paprike rasadite kako bi se biljke snažnije razvijale.
U svibnju gredice prekopajte, poravnajte pa pospite sa slojem komposta i malčom da se površina ne isušuje. Poštivajući pravilo plodoreda posijte salatu, mrkvu, peršin, ciklu, blitvu, rotkvu, krastavce, tikvice, bundeve, mahune i sve ostalo povrće koje planirate sijati. Posadite presadnice rajčica, paprike, patlidžana, poriluka, celera i salate uzgojene u klijalištu, te ih dobro zalijte.
Povrće koje ste posijali u ožujku i travnju okopavajte, plijevite, prorijedite i po potrebi zalijevajte. Kada grašak naraste 20tak cm postavite mu potpornje, u obliku granja ili mreže, na koje će se oslanjati.
Ako voćke još nisu propupale, nastavite rezidbu, a grmove prorijedite, te ih prihranite. Sadite marelice, breskve, orahe, maline, kupine i ribizle. Prije cvjetanja prskajte protiv krastavosti. Tlo ispod voćaka i grmlja bobičastog voća malčirajte i zalijevajte. Ne zaboravite malčirati jagode i obilježiti one grmove koji su najviše rodili, jer će upravo ti grmovi dati mlade biljke. Prskajte nakon cvatnje protiv gljivičnih oboljenja.
Obavite berbu ranih plodova, a grmoliko voće razmnožite reznicama i jagode vriježama.
Proljeće je najuzbudljivije vrijeme u vrtlarskoj sezoni, ujedno i vrijeme kada u vrtu ima najviše posla.
Sije se u zatvorenom prostoru – rani kupus, rani kelj, rana cvjetača, rana prokulica, korabica, salata, rajčica, paprika, patlidžan, poriluk, lisnati celer, bosiljak
Sije se na otvorenom prostoru – mrkva, peršin, pastrnjak, rotkva, rotkvica, špinat, bob, grašak, grah, kukuruz šećerac, cikla, šparoga, blitva
Počinje sadnja na otvorenom prostoru – luk, češnjak, rabarbara, hren, čičoka. presadnice artičoke
Berba – prokulica, matovilac, blitva, poriluk
Grabljama se rastresa gornji sloj zemlje iznad lukovica koji je uslijed mraza i vlage očvrsnuo. Taj čvrsti sloj zemlje može izazvati plijesan lukovica.
Pospremanje vrta uključuje i čišćenje alata i vrtnih staza.
Krumpir se naklijava i priprema za nadolazeću sadnju.
Breskve se špricaju bakrom protiv kovrčavosti.
Sade se nove voćke, a stare obrezuju.
Sadi se nova živica, te obnavlja stara.
Sade se maline, kupine i brusnice. Sadnice se režu na 25 cm od zemlje.
Sade se ukrasni grmovi i drveće. Ukrasne trave režu se na 10 cm od tla jer se tako potiče novi rast.
Sade se penjačice i grmovi. Orezuje se lavanda, te se na otvoreno sade otporno začinsko bilje kao što su ružmarin, lovor, kadulja i lavanda.
Siju se otporne jednogodišnje cvjetnice, te začinsko bilje.
Tlo se u povrtnjaku štiti od štetnika.
Biljke u klijalištima se prilagođavaju na vanjske temperature.
Rasađuju se presadnice.
Presađivanje sobnih biljaka u novu zemlju.
Vrtno tlo se gnoji i priprema za sadnju.
Započinje košnja trave na visinu od 3 do 4 cm, te se travnjak gnoji.
Nakon prestanka opasnosti od mraza presadnice se presađuju u vrt.
Biljke u vrtu se okapaju, plijeve te štite od nametnika (lisne uši, mrkvine i lukove muhe).
Počinje priprema novog komposta.
Prihranjuju se biljke u vrtu raznim bio gnojivima.
Okapaju se stare voćke.
Malčiraju se jagode kako bi se spriječila pojava korova, puževa i sive plijesni.