Planiranje povrtnjaka

Planiranje povrtnjaka

Nakon početnog planiranja, došlo je vrijeme razrade samog plana. Važno je napraviti dobru razradu kako biste imali kontinuiranu opskrbu povrćem tijekom cijele sezone.

OBLIK GREDICE

Odaberite oblik gredica. Gredice su u pravilu pravokutne, jer kao takve najbolje iskorištavaju prostor. Međutim, možete ih napraviti i u obliku trokuta, kruga ili kocke. Kakvog god oblika bila, gredica ne bi trebala biti šira od 1,5 m, tako da sa svake strane možete dosegnuti sredinu. Širina staza među gredicama ne bi trebala biti šira od 30-ak cm, a glavni put u vrtu oko 50 cm.

PRIPREMA TLA

Nakon što ste isplanirali gredice slijedeća stvar koju trebate napraviti je dobra priprema tla. To znači da je potrebno temeljito prekopavanje gredica, rahljenje površinskog sloja, oblikovanje staza i nanašanje organskih gnojiva. Poželjno je da staze prekrijete materijalom koji će spriječiti rast korova i stvaranje blata. Možete izabrati sjeckanu koru drveta, šljunak i betonske ili kamene ploče.

MALČIRANJE

Poželjno je da zemlja u vrtu trajno bude pokrivena organskim otpatcima u obliku malča. Malč je tanki sloj (1 do 3 cm) raznih otpadaka slame, svježe pokošene trave ili usitnjene kore drveta. Takvim slojem zemlju istovremeno hranimo, štitimo od isušivanja, ali i smrzavanja.

Ako koristimo malč u vrtu nećemo imati potrebe za dubokim oranjem, jer on popravlja mrvičastu strukturu zemljišta, čime trajno održava plodnost vrta. U ovom slučaju prekapamo najviše do dubine od 20 cm. Na taj način zemlja se manje preokreće i štite se razni organizmi zaduženi za kvalitetu gornjeg sloja zemlje.

ZALIJEVANJE

Voda je osnovni sastojak rasta svih biljaka i odgovorna je za svaki botanički proces. Voda je također glavni sastojak u većini povrća. Međutim, za dobar uzgoj nije potrebno samo zalijevanje. Previše vode može jednako naštetiti kao i premalo.

Pitate se koliko je onda vode potrebno za vaše povrće? Količina vode u vrtu ovisi o temperaturi, vjetru, kiši i individualnim potrebama biljaka.
Najsigurnija metoda zalijevanja je zalijevanje nakon što se zemlja potpuno osuši na dubini od 3 cm. Tada zalijte obilno. Tako biljke razvijaju korijenski sustav koji seže duboko u zemlju. Tako biljke mogu dobro crpsti hranjive tvari i bujno uspijevati.

Zalijevajte uvijek rano ujutro ili navečer nakon zalaska sunca. Nikad ne zalijevajte u podne. U tom bi slučaju biljka doživjela temperaturni šok, a voda bi prebrzo ishlapila. Pametno zalijevanje vrta znači zalijevanje kišnicom koju možete skupljati u posudama ili u osmišljenom sustavu za sabiranje.


PONUDA SJEMENA SEZONA 2020

Leave a Comment

Shopping Cart
X
Scroll to Top