Odabir sjemena

Kod odabira sjemena vrlo je važno obratiti pažnju gdje sjeme nabavljamo. Najčešće ono od susjede ili na nekom sajmu nije bilo primjereno skladišteno, ili možda prenosi kakvu bolest od ranije sezone, ili se pak oplodilo s nekom od biljaka u sezoni ranije i ne daje onu biljku koju zapravo želimo (takve su najčešće paprike, tikve, tikvice i krastavci, ali i rajčice).

Sjeme dobiveno u kontroliranim uvjeti­ma dobro klija, ne prenosi bolesti i dobiva se željena biljka. Dobro bi bilo pripremiti sjeme ranih sorti (rani ku­pus, kelj, cvjetača, korabica) te sjeme ljutih papričica, jer već potkraj ovog mjeseca počinje prva ovogodišnja sjet­va presadnica.

Za ranu sjetvu povrća, onu krajem siječnja, potrebno je odabrati samo rane sorte. Tada sve dok biljčice ne niknu, temperatura u prostoriji mora biti oko 20C. Nakon nicanja, temperaturu je potrebno spustiti na 15C. niska temperatura održava se oko dva tjedna kada se istodobno smanjuje i vlaga supstrata, kako bi se biljke privikle na vanjske uvjete. Nakon pojave prvih pravih listova, valja biljke rasaditi, te tada temperaturu u prostoriji povisiti na oko 20C. Na taj način se dobivanju čvrste presadnice visine oko 20cm.

Prihrana posijanog sjemena u prvoj fazi rasta nije važna, jer sjeme samo u sebi sadržava dovoljno hranjivih sastojaka za početni rast. Međutim, nakon pojavljivanja prvih pravih listova, javlja se potreba za pravilnom njegom koja se odnosi na zaštitu kao i na prihranu.

Zaštitu i prihranu najbolje je obavljati prskanjem čime se izbjegava pretjera­no vlaženje supstrata, a time i truljen­je samog korijena kao i krhke stabljike. Imajte u vidu da prije početka sjetve u tu svrhu nabavite prskalicu za vodu.

KLIKOM NA SLIKU PROVJERITE UKUPNU PONUDU SJEMENJE ZA 2018. godinu


 

Leave a Comment

Shopping Cart
X
Scroll to Top