Poslovi u vrtu

Kupusnjače

Uzgojimo kvalitetne sadnice


Kupusnjače su proždrljive biljke koje trebaju dosta hranjivih tvari (dušika) i vlage. Kompost je obvezan. Pokrivanje tla pokošenom travom jako im pogoduje.
Nikad ih ne sadimo na isto mjesto u gredici. Dobro je ako ne rastu ni u susjedstvu. U istu gredicu sadimo ih svake četiri godine.
Protiv štetnika (kupusov bijelac, bijela mušica, stjenice itd.) zaštitimo ih tako da među biljkama ostavimo što veću udaljenost (sadimo 4 biljke na m2). Presadimo ih po cijelom vrtu među ostale biljke. Ako tlo ne pokrijemo (malčimo), tada ih često okopavamo (kad biljke NISU VLAŽNE).
Ako imamo dosta kupusnjača, u povrtnjak ne sijemo gorušice, uljane repice ili ostalih krstašica za zelenu gnojidbu. Za zelenu gnojidbu sijemo leptirnjače (grčko sijeno, djetelina), faceliju i heljdu. Kupusnjače najbolje rastu tamo gdje su prije rasle leptirnjače, kao što su grašak i grah.
Kupusnjače beremo kad sazriju, kad je suho vrijeme i ne pada kiše jer u kišnom i maglovitom vremenu upiju previše vlage zbog čega počinju gnjiti.

KARFIOL/CVJETAČA (Brassica oleracea)
Karfiol dobro raste na tlima sa dovoljno vlage i da nije prevruće. Traži mnogo hranjiva, zahvalan je kada ga obilato dohranjujemo kompostom. Dobri susjedi u miješanom usjevu: rajčica, celer (rastući skupa oba povrća daju bolji prinos), niska grah i facelija. Slabi susjedi: krumpir, ostale kupusnjače i luk.

SNEŽNA GRUDA/SNOWBALL
Ovo je srednje kasna sorta (110-120). Cvjetna ruža je snježno bijele boje, kompaktna i nježna. Prosječna masa je 0,8-1,5 kg.

FUJIYAMA F1
Odličan hibridni karfiol, koji sazri oko 60 dana po presađivanju. Oblikuje lijepe, snježno bijele glavice teške oko 1,2-1,5 kg. Rodi pouzdano i obilno. Za kasno ljetnu i jesenju proizvodnju.

MJEŠAVINA BOJA (Purple Grafitti&Sunset)
Atraktivne ljubičaste i narančaste glave dobrog ukusa.

Brokula (Brassica oleracea)
Ukusna je, bogata vlaknima, mineralima i vit. C i A. Sjeme posijemo u sanduk 5-7 sedmica prije presađivanja na otvoreno. Na otvoreno sijemo (od marta do juna), čim se može obrađivati vrtno tlo. Presađujemo od aprila do jula na razmak 40×50 cm. Nešto prije cvatnje odrežem glavnu mesnatu cvat, sa strane će izrasti drugi, manji. Čarobna brokula nam daje ukusne cvati cijelo ljeto do kasne jeseni. Na Primorju i zimi. Za zimu cvat možemo zamrznuti. Dobar joj je susjed celer. Brokula voli puno svjetla i vlage, a suha pješčana tla nisu pogodna za uzgoj. Napomena: prilikom presađivanja sadnice posaditi tako da niže lišće na stabljici dodiruje tlo, tako zaštićujemo korijenski vrat i potičemo rast korijena.

CALABRESE NATALINO (CORVET)
Oblikuje sivo zelenu ružu. Po rezanju glavne ruže, oblikuju se male sporedne ruže koje se režu u kasnu jesen.

Kupus (Brassica oleracea)
Kupus će rasti tamo gdje ima dovoljno vlage i nije prevruće. Treba puno hranjivih tvari, vrlo će nam biti zahvalan za kompost. Najbolje prezimi u dobrom podrumu u drvenim gajbama sa ili bez glavnog korijena. Dobri susjedi u mješovitom usjevu: niski grah, grašak, mrkva, zelena salata, celer, paradajz, facelia, kamilica, kim (pojačivač ukusa). Slabi susjedi: češnjak, ostale kupusnjače, luk.

Za rani kupus: za sadnice sijemo u početku aprila u toplu gredu, grijan staklenjak ili u sanduk na prozoru i to 0,3-0,5 g za 10 m2. Na otvoreno sadimo od travnja do svibnja na razmak 50×60 cm. Glave beremo u lipnju i srpnju.
Za kasni kupus: za sadnice sijemo u početku svibnja na otvoreno i to 0,3-0,4 g za 10 m2. Sadimo svibanj i lipnja na razmak 50×60 cm. Glave beremo od rujna do studenog.

NEW MIRODIMARU F1
Rani, otporni hibrid (65-70 dana), koja obrazuje okruglu, kompaktnu glavicu, plavozelene boje. Prosječna masa glavice je 1,5 kg. Savršeno se prilagođava različitim klimatskim i vremenskim uvjetima.

DITMAR
Srednje rana sorta (90 dana), koja obrazuje ovalnu, zbijenu glavicu, žutozelene boje. Prosječna masa glavice je 1 kg. Je tradicionalna europska sorta.

FUTOŠKO
Srednje kasna sorta (90-100 dana), veoma ukusna. Glave su okruglo pljosnate i čvrste, posebno zelene boje, teške 2-3,5 kg. Odličnog je kvaliteta za svežu potrošnju, a posebno za kiseljenje u jesenjem periodu.

GOLDEN OXHEART – ŠILJASTI KUPUS
Poznata i stara talijanska sorta (150 godina) šiljastog kupusa koja dozori približno 100 dana nakon sijanja. Težina glava iznosi približno 1,5 kg. Odličan za mali vrt. Nježnog je okusa i primjeren za pripremu raznovrsnih jela s kupusom.

SLAVA
Srednje kasna sorta (120 dana). Glave su okruglo pljosnate, žućkasto zelene boje. Ukusan kupus za svežu potrošnju i kiseljenje.

VARAŽDINSKO 2
Kasna domaća sorta (140 dana). Glava je okruglo pljosnata, tvrda s tankima listovima žuto zelene boje. Odličan kupus za kiseljenje i skladištenje.

Crveni kupus (Brassica oleracea)
Crveni kupus ima najblažu aromu među krstašicama. Zbog djelovanja antocijana crveni kupus reagira na kiselo ili bazično tlo. U kiselom tlu glave postanu crvenkaste, a u bazičnom plave. Isto vrijedi u kuhinji. Ako crvenome kupusu dodamo ocat ili vino, postane crvenkast, a ako mu dodamo šećer, postane plav.
ROXY
Kasna sorta (140 dana), koja obrazuje ovalnu okruglu, zbijenu glavu, ljubičasto crvene boje. Prosječna masa glave je 1,6-2 kg.

KINESKI KUPUS (Brassica pekinensis)
YUKI F1
Rani hibrid, 70 dana. Glave, teške oko 2 kg, su kompaktne i lijepe. Blagi okus i privlačni izgled čine kineski kupus poželjnim povrćem za kuhanje, te sirov kao sastojak u salatama.

Kelj (Brassica oleracea)
Kelj nije samo ukusan, nego je i jako zdrav. Sadrži mnogo vitamina (B, C i E), kalcij, cink i željezo. Ulja gorušice jačaju imunološki sustav te smanjuju kolesterol. Radi se o jako zelenoj hrani za zimu kad nam nedostaje vitamina i minerala. Zbog toga spada u SUPERHRANU (engl. SUPERFOOD).

VERTUS
Kasna sorta (140 dana), koja obrazuje okruglu glavu, zelene boje. Prosječna masa glave je 1,8-2 kg.

Kelj pupčar (Brassica oleracea)
Sijemo ga sredinom svibnja, a sredinom lipnja ga presadimo. Oko biljke trebamo ostaviti 50 cm prostora (u svim smjerovima). Krajem rujna, do sredine listopada otkinemo mu vršni pup (glavice, odnosno pupovi brže će se razviti). S berbom možemo početi nakon prvog mraza i kad pupovi imaju promjer oko 1 cm, što je početkom studenog, do kraja siječnja.
CITADEL/LONG ISLAND
Kasna sorta (130 dana). Pupovi su mu svijetlo zelene boje, jednolično raspoređeni duž stabljike. Otporan na mraz i trulež. Koristi se za svežu potrošnju i za industrijsku preradu (zamrzavanje).

Lisnati kelj
SMOOTHIE MJEŠAVINA OD LISNATOG KELJA
Mješavina sadrži sorte lisnatog kelja: Halbhoher grüner krauser – klasičan lisnati kelj s jako naboranim lišćem, ljubičasti Scarlet i talijanski klasični kelj Nero di Toscana. Svi narastu do visine 90 cm te imaju lišće prikladno za pripremu različitih JAKO ZDRAVIH jela, pogotovo u zimsko doba. Traže sunčano mjesto te tlo sa mnogo humusa. Odlično prezimljuju. Lišće beremo od kasnog ljeta do sljedećeg proljeća.

SVE NAVEDENO PRONAĆI ĆETE U WEBSHOP-u

KLIKNI

Leave a Comment

X
Scroll to Top