Analiza tla supstrati

Analiza tla

Možda nam se čini da nam u povrtnjaku ne raste sve kako treba. Jedna je od mogućnosti da provjerimo kvalitetu tla.

Analizu tla možemo napraviti i kako bismo dobili uvid u naše tlo te vidjeli je li potrebno nešto poboljšati. Moramo biti svjesni da je kvalitetno tlo temelj za dobro vrtlarenje.

Analize se provode u laboratorijima određenih instituta te u poljoprivredno-šumskim zavodima. Stručnjaci će vas tom prilikom savjetovati kojim mjerama poboljšati tlo.

Za analizu trebamo 1 kg zemlje iz vrta bez kamenja te ostataka povrća. Zemlju u povrtnjaku skupimo na 10 do 15 različitih mjesta do dubine 30 cm, približno za jednu šaku zemlje na svakom mjestu. Zemlju ne uzimamo ni s rubova gredica, staza, krtičnjaka i hrpica koju su izlučile kišne gliste ni na razgrađenim ostacima organskoga gnojiva. Pomažemo si lopatom. Zemlju skupljamo u čistu kantu te je na kraju dobro promiješamo. Približno 1 kg zemlje stavimo u plastičnu ili papirnatu vrećicu na koju stavimo listić sa svojim podacima (ime, prezime, adresa, mobilni telefon, datum uzorkovanja, o kakvoj se vrsti tla radi, npr. povrtnjak, vinograd… i lokaciju zemljišta) te ga odnesemo u laboratorij gdje će nas savjetovati koje bi vrste analiza bilo potrebno provesti.

Zašto se onda ne biste posavjetovali sa stručnjacima?

Pogledajte ponudu gnojiva za bogati povrtnjak

X
Scroll to Top