ŠAMPINJON- Micelij 25g

Nema na zalihi

49,99kn

Bijeli šampinjon je najčešće uzgajana gljiva. Jako je cijenjen i prodaje se diljem svijeta, dostupan je 12 mjeseci u godini. To je dobra hrana, hranjiva, lagana i jednostavna za pripremu, idealna za niske kalorijske dijete.

Vrijeme uzgoja: moguće tijekom cijele godine, ali najbolje od travnja do lipnja.

Sadnja inokuliranih sadnica: od kolovoza do listopada.

Berba: od jeseni do proljeća kroz tri uzastopne godine s očekivanim padom proizvodnje gljiva od 20% težine. Iako se mogu koristiti sve vrste drva, najbolji rezultati se dobivanju upotrebom topole.

Inkubacija i inokulacija

Koristiti čist kutak hladne, malo korištene i tamne sobe, npr podrum.

Na tlo posude rasporedite čisti karton, navlažite ga i pospite micelijem (izbjegavajte gnječenje i onečišćenje micelija).

Rasporedite prvi sloj micelija na karton, pa stavite drugi sloj kartona sa slojem micelija i tako najviše do 5 slojeva. Na posljednjem sloju rasporedite micelij, te ga pokrijte kartonom.

Masu prekrijte čistim vrećama od jute ili drugih čistih vreća od tkanina, ponovno navlažite i pokrijte polietilenskom folijom bez vezanja i zatvaranja.

Ako su uvjeti zadovoljeni, razvoj micelija započinje nakon 15 dana, a do berbe će proći 2 do 3 mjeseca. Slojevi počinju biti pokriveni bijelom patinom ugodnog mirisa koja najčešće zahvaća vrećice jute. Upravo su vreće jute idealne za proizvodnju gljiva.

Upozorenje: temperatura inkubacije mora biti 20 do 28°C.

ODREDIŠTE I PROIZVODNJA

Inokulirane sojeve prenesite na mjesto koje je odabrano za dozrijevanje (vrt, polje, grmlje..), pa ih zakopajte na 3/4 njihove visine, zaštićene od sunca i vjetra.

 

Težina 0.0025 kg

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “ŠAMPINJON- Micelij 25g”
X
Scroll to Top