Datura – Kužnjak

Dostupno: 4 na zalihi

14,99kn

Bijeli kužnjak (lat. Datura stramonium; poznata pod nazivom kužnjak, Tatula) je biljka iz obitelji Solanaceae, te se za nju vjeruje kako je podrijetlom iz Amerike, ali je danas možemo naći po cijelom svijetu.

 

Stoljećima je Tatula korištena kao ljekovita biljka za ublažavanje astme, ali kao i analgetik tijekom operativnih zahvata i namještanja kostiju. Također izaziva snažne halucinacije i delirij, što je korišteno u duhovne svrhe za izazivanje jakih vizija. Ipak, alkaloidi u ovoj biljci koji se koriste u medicinske i halucinogene svrhe su smrtonosno toksični u malo većim dozama od onih koje se koriste u medicinske svrhe. Neoprezno korištenje često dovodi do nuspojava zbog kojih je potrebno bolničko liječenje, a nije rijedak ni smrtni ishod.

Biljka voli bogato tlo. Dodavanjem dušikovih gnojiva u tlo povećava koncentraciju alkaloida u biljci. Tatula se može uzgojiti od sjemenke, koja se dobiva u krugu od oko pola metra od svake biljke. Tatula je osjetljiva na mraz i stoga ju treba čuvati od hladnog vremena. Biljka se bere kada je plod zreo, ali još uvijek zelene boje. Čitava biljka se bere, lišće se skida sa stabljike i suši. Jedan hektar intenzivno uzgajanih biljaka može dati 1000-1700kg (1000-1500 pounds/acre) sjemenki.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Datura – Kužnjak”
X
Scroll to Top