ZIMSKA SJETVA WINTER SOWING

Zimska sjetva – Winter sowing

Zimska sjetva (Winter sowing) je tehnika sijanja na otvorenom zimi kako bi se dobila prednost u proljeće. Dok je ideja o ranom sijanju vrlo stara, zimska sjetva postaje sve popularnija.
Kako sjeme prezimljuje
Sjetva sjemena u jesen ili zimi stara je tehnika koja se koristi diljem svijeta. Možda ste to i sami isprobali u povrtnjaku, sijući špinat ili radič u kasnu jesen za berbu ubrzo nakon što se snijeg otopi. Sjeme miruje cijelu zimu i spremno je niknuti već u proljeće.
Svaki vrtlar zna da neko sjeme jako dobro uspijevaju kada je izloženo hladnoći. Možda ćete čak postići bolju klijavost nego što biste dobili da isto sjeme sijete u zatvorenom prostoru. Postoji sjeme koje mora biti na hladnom, vlažnom mjestu, bilo zato što imaju tvrde ljuske koje su omekšale smrzavanjem i odmrzavanjem ili zato što su promjene temperature potaknule njihovo klijanje. To se zove stratifikacija.
Ponekad će vam određena pakiranja sjemena, poput kadulje-žalfije, sugerirati da sjeme stavite u zamrzivač na nekoliko tjedana radi bržeg klijanja. Razlog tome je simulacija – stratifikacijom. To možete dodatno olakšati jednostavnom zimskom sjetvom sjemena peršina.
Moderna zimska sjetva
Izraz “zimska sjetva” pripisuje se Trudi Davidoff, domišljatom vrtlaru koji je imao više sjemena nego zatvorenog prostora. Gospođa Davidoff sije sjeme u pokrivene posude, a zatim premješta posude na otvoreno. Spremnici djeluju kao mali staklenici, omogućujući sjemenkama da iskuse hladnoću zime u kontroliranom okruženju. Kad se temperatura dovoljno zagrije, sjemenke klijaju i počinju same rasti. Dok se tlo u gredicama zagrije, biljke su spremne za presađivanje.
Izravna sjetva
Izravna sjetva neće vam dati toliku prednost kao sjetva u posude, jer se zemlja neće zagrijati tako brzo kao zemlja u posudi. Međutim, to će vam uštedjeti vrijeme i trud oko presađivanja. Sjetva u kontejnere također pomaže u zaštiti sjemena od divljih životinja.
Za sjetvu u zatvorenom, koristite dobar supstrat, male kućne staklenike za sjetvu i dodajte malo više ljubavi sjemenu.