Zašto sjeme ne klija?

Postoji više razloga zašto sjeme nije proklijalo. Većina njih se odnosi na uvjete sjetve.

  1. Temperature za uzgoj bile su previsoke ili preniske:

Većina biljaka se uspješno sije u zatvorenom na temperaturama od 15 do 20C. Međutim, više ili niže temperature od navedenog mogu spriječiti klijanje pa je u prostoriju dobro postaviti termometar.

Na otvorenom pak valja izbjegavati sjetvu dok je tlo hladno i mokro, jer će takvi uvjeti uzrokovati propadanje sjemena. Doskočite postavljanjem tunela pokrivenih agrotekstilom.

  1. Previše ili premalo vlage:

Da bi klijalo, sjeme treba vlagu, ali uz previše vlage, ono će propasti. Održavajte površinu tla vlažnim, najbolje malom ručnom prskalicom. Kada se pojave biljčice, nastavite sa zalijevanjem, ali pripazite da ne pretjerate jer bi previše vode moglo dovesti do truljenja sadnica.

Na otvorenom, teška i ilovasta tla mogu biti vrlo nezgodna za sjetvu. Ista stvar je i sa pješčanim tlima. I ilovasta i pješčana tla možete poboljšati dodavanjem organskih tvari, poput komposta ili stajskog gnoja. Na ilovastom tlu oni će rahliti tlo, a na pješčanima će djelovati poput spužve, odnosno zadržavajući dulje vodu.

  1. Sjeme je posijano na pogrešnu dubinu:

Neke vrste sjemena za klijanje trebaju svijetlo, neke ne. Takva karakteristika najčešće određuje dubinu sjetve, koja je uvijek označena na paketićima.

Ukoliko nema nikakvih uputa, veličina sjemena je ta koja pokazuje koliko duboko ga sijati. Vrlo sitno sjeme poput salate i mrkve treba samo malo pokrivanje prosijanog komposta, dok će ono veće, poput graha, biti posijano na dubinu 3 do 4 puta veću od veličine sjemena.

  1. Sjeme je tražilo poseban tretman prije sjetve:

Možda ova stavka zvuči čudno, ali neko sjeme za klijanje traži prethodno namakanje, hlađenje ili pak brušenje jednog dijela ljuske.

  1. Sjeme je bilo pojedeno:

Sjeme salate, graha, graška ili pak suncokreta često se nakon sjetve nađe na meti ptica ili miševa. Preduhitrite ih različitim pokrivalima ili finim mrežama.

 

Leave a Comment

Shopping Cart
X
Scroll to Top