Voćnjak početkom godine – BIJELJENJE VOĆAKA

Bijeljenje voćaka važnije je napraviti u jesensko – zimskom periodu, nego u proljetnom, jer je upravo sada veća razlika u dnevno noćnim temperaturnim razlikama. Debla voćaka zapravo premazujemo kako bismo spriječili naglo zagrijavanje pod utjecajem sunčevih zraka. Naime, zagrijavanjem debla dolazi do širenja dubljih dijelova tkiva, koje ne prati širenje kore te ona puca. Ovu pojavu nazivamo mrazopuc. Na mjestima gdje se kora raspukla naseljavaju se uzročnici truljenja i takve rane teško zacjeljuju. Kako bismo spriječili pojavu mrazopuca, debla i račvište grana treba premazati smjesom svijetle boje što odbija sunčeve zrake, koju ćete napraviti po sljedećoj recepturi:

* 5 kg gašenog vapna
* 0,5 kg močivog sumpora
* 0,5 kg kuhinjske soli
* voda

Sastojke je potrebno dobro izmiješati i dodati toliko vode da se dobije smjesa koja se da nanositi četkom ili većim kistom. Močivi sumpor uništava štetne gljivice na kori i odbija štetnike. Sol daje ljepljivost smjesi. Preporučujemo korištenje gašenog vapna (prodaje se u plastičnim kantama) jer se smjesa mnogo bolje drži na kori nego ona pripremljena od hidratiziranog vapna (vapno u vrećama).

Debla voćaka premažite od zemlje pa sve do iznad račvišta grana. Mjesto gdje grane izlaze iz debla osobito je osjetljivo na mrazopuc. Marelice su posebno osjetljive na pucanje kore pa ukoliko ih ne obijelite značajno smanjujete šanse da opstanu dulji niz godina. Ukoliko na deblima zamijetite pojavu pucanja kore, takve rane je dobro očistiti od trule kore sve do zdravog tkiva i zatim premazati gustom otopinom modre galice. Naknadno premazivanje voćarskim voskom pomoći će zacjeljivanju.

Leave a Comment

X
Scroll to Top