Lazure za drvo VIXA webshop

Što su lazure i kako ih koristimo?

Lazure, odnosno transparentne ili polutransparentne sustave biramo kada želimo da tekstura drva ostane vidljiva. Koriste se za zaštitu unutarnje i vanjske stolarije i drvene ograde. Kod odabira nijanse za vanjsku  stolariju preporučujemo izbjegavanje tamnih tonova. Naime, tamni tonovi jače se zagrijavaju, što izaziva mehanička naprezanja u drvu. Osim toga zagrijavanje izaziva i probijanje smole, pukotine na sastavima, otvaranje slijepljenih spojeva, propadanje staklarskog kita i nakupljanje vode. Bezbojne (potpuno transparentne) lazure također se ne preporučuju za zaštitu drva izloženog vanjskim uvjetima. Kod zaštite drva lazurama treba imati na umu da je njihov zaštitni film vrlo tanak pa se i brže troši u usporedbi s filmovima koji tvore lak boje. Optimalna zaštitna svojstva (ovisno o uvjetima izloženosti drva) postižu se nanošenjem više slojeva lazure ili lak lazure. Postupak bojanja lazurama i lak lazurama obuhvaća:

Pripremanje podloge i to tako da površina mora biti čista, bez masnih mrlja, suha. Površinu je potrebno prebrusiti brusnim papirom br. 150 i očistiti.

Impregnirati fungicidno-insekticidnom impregnacijom. Drvo koje se nalazi u suhim unutarnjim prostorima nije potrebno impregnirati. Impregnaciju prije uporabe dobro promiješati, a povremeno i tijekom rada. Nanijeti kistom u jednom sloju. Nakon što se impregnacija posuši, površina se lagano prebrusi čeličnom vunom da se uklone podignuta drvna vlakanca. Očistiti.

X
Scroll to Top