SNIJEG VIXA VRTLARSTVO

Savjeti za čišćenje snijega i leda

I dok je snježni pokrivač dobrodošao u vrtu, na okućnici on zapravo predstavlja problem.

Kako sve više zalazimo u zimske mjesece, tako je sve manje radova koje možemo obavljati na okućnici. Ali, uvijek se nađe neki zadatak koji će nas zaokupirati prije nego što snježni pokrivač prekrije sve oko nas.

Zimska rezidba omogućit će spremniji dolazak proljeća. Ako u vrtu imate jezerce s ribicama, svakako ih premjestite u toplinu doma, jer bi na niskim temperaturama mogle uginuti. Vodene biljke također zahtijevaju određenu njegu. Izvadite ih pažljivo iz jezera i presadite u duboke posude u koje ćete redovito nadolijevati vodu i stavite ih u podrum.

Snijeg je dobar izolator pa štiti biljke od hladnoće, ali ih može i ugroziti. Nagomilane hrpe snijega na zimzelenim granama uzrokuje njihovo pucanje. Snijeg s drveća uklonit ćete tako što ćete ga prvo stresti s donjih grana, a zatim krenuti prema onim gornjima. Na taj način nećete stvoriti dodatni teret na donjim granama i spriječit ćete njihovo pucanje. Ako se na granama stvorio led, nemojte ga trgati, nego ga pustite da se postepeno otopi. Biljkama veću opasnost predstavlja razdoblje niskih temperatura bez snijega nego sam snijeg.

Čišćenje snijega većini predstavlja problem, a nađe li se tu još i led, problem postaje sve veći. Ukoliko se snijeg odmah ne očisti, uslijed gaženja on postaje skliska podloga, opasna za sve.

Iako se u ponudi po vrtnim centrima mogu pronaći svakojake vrste lopata za snijeg, valja razmisliti o kupovini one malo kvalitetnije. Naime, one plastične ili od šperploče, jeftinije su ali i kraćeg vijeka trajanja, dok su najizdržljivije one aluminijske. Takve lopate su lagane za rukovanje, a kada snijeg postane vlažan, i iznimno čvrste.

U predjelima gdje su velike površine za čišćenje, valja razmisliti o frezi za snijeg. Tu vrijedi isto pravilo kao i kod kupovine lopate – ne valja štedjeti. One nešto skuplje i jače freze, olakšat će posao, i bez problema očistiti veće površine prekrivene snijegom.

Leave a Comment

Shopping Cart
X
Scroll to Top