Kocke za rasad-preša- sjeme vixa

Rasadne kocke: bolji način početka sijanja

Ovom jednostavnom tehnikom smanjiti ćete upotrebu plastičnih posuda, a dobit ćete zdravije biljke.

Početak sjetve u zatvorenom prostoru može biti pristupačniji i učinkovitiji način da svoj vrt ispunite zdravim biljkama. Početkom sjetve razni lonci, posude i tegle zauzimaju puno prostora, stvaraju određene troškove, a na kraju stvaraju veća odlagališta otpada nepotrebnom plastikom.
Ipak, postoji održiviji način uzgoja biljaka iz sjemena.
Kada pređete na ovakav način uzgoja izrade rasadnih kocki potpuno ćete izbaciti veći dio posuda i taglica za sijanje. Ovom tehnikom ćete smanjiti plastični otpad, a uzgojiti ćete jače i zdravije sadnice-presadnice.

Glavni ciljevi ove vrtlarske sezone!

Manje otpada zdravije biljke?

Kako ćete napraviti i koristiti vlastite rasadne kocke za početak sjetve-sijanja?

Što su to rasadne kocke?
Izrada rasadnih kocki uključuje komprimiranje posebne mješavine supstrata u kocke za klijanje sjemena. Samostojeći blokovi supstrata imaju povećanu izloženost kisiku sa svih strana, što omogućava snažan rast korijenja. Ne samo da vaše (pre)sadnice imaju zdraviji korijen, već i ne pate od šoka presađivanja kao kod ostalih sadnica koje se uzgajaju u posudama.

PREŠA ZA RASADNE KOCKE VIXA
Ulaganje u kvalitetnu prešu za izradu rasadnih kocki, ključ je vašeg uspjeha početka uzgoja sjemena.

Recept za izradu supstrata rasadnih kocki


Za izradu ovakvih kocki potrebno je napraviti mješavinu supstrata jer “čisti” gotov supstrat za sijanje nije dobar!
Koristite:

  • 1 dio supstrata za sijanje
  • 2 dijela komposta
  • 2 dijela perlita
  • 3 dijela kokosa
Mješavina supstrata za sijanje- preša za rasadne kocke VIXA

Sve zajedno dobro promiješajte. Zatim zagrabite željenu količinu zemlje u posudi-kadici ravnog dna, imajući na umu da dubina smjese u kadi mora biti dublja od samog blokatora zemlje. Dodajte dovoljno vode tako da smjesa ima konzistenciju mokrog cementa. Ako je vaša smjesa prevlažna, blokovi će teško zadržati svoj oblik.
Mješavinu pomiješajte sa 1/3 dijela količine vode dok ne dobijete “mljackavu” smjesu koja je spremna za “prešanje”.
Postoji mnogo različitih recepata za blokiranje, stoga slobodno eksperimentirajte s onim što najbolje odgovara vašoj klimi i uvjetima uzgoja.

Kako izraditi rasadne kocke

Standardna ravna posuda za sadnice-pladanj dobro funkcionira za držanje rasadnih kocki samo pazite da u njemu napravite drenažne rupe kako biste izbjegli stajaću vodu. Nakon što ste izradili rasadne kocke koje su vam potrebne, stavite sjeme u mali otvor koji je izradila preša. Koliko god čudno izgledalo, sjeme nemojte prekrivati dodatnom zemljom. Samo pazite da sjeme ima dobar kontakt s tlom; prstom ili dnom olovke nježno pritisnite svako sjeme na tlo.

Kao posebna prednost upotrebe ovakvih kocki u proizvodnji rasada je što prilikom presađivanja nema oštećivanja i šoka za korijen. Pored ovoga, kocke za rasad su vrlo korisne za mladu biljku, upravo zbog svojih hranljivih sastojaka. Kada dođe vrijeme za to, biljka se vrlo lako presađuje bez ikakvih oštećenja.

Sadnice biljaka koje rastu u hranljivim kockama razvijaju jači korijenov sistem, jer do njih stiže više kisika. Kada stigne do ruba hranljive kocke, korijen prestaje sa izduživanjem i počinje jačati. Proces kod proizvodnje rasada u plastičnim kontejnerima ne izgleda ovako, jer korijen kada stigne do ruba plastične tegle ili kontejnera nastavlja rasti i uvija se u krug. Obzirom da manje hranljivih materija odlazi za rast korijena, sadnice brže napreduju.

Njega i presađivanje sadnica

Ključ za sprječavanje raspadanja vaših rasadnih kocki je zalijevanje odozdo prema gore. Korištenje finog raspršivača dobro djeluje dok se sjeme razvija međutim, namakanje blokova u maloj količini vode ili lagano prskanje raspršivačem mlaznice s dna bit će vaša glavna metoda zalijevanja do dana presađivanja.

Ovisno o vašoj klimi i veličini kocki, potrebe za zalijevanjem će varirati. Važno je da blokovi ne budu previše vlažni, ali i da se ne osuše. Nakon prvog tjedna shvatit ćete njihove individualne potrebe i rutinu koja ih održava stalno vlažnima.

Kada vaše sadnice imaju nekoliko pravih listova, spremne su za presađivanje u vrt. Veće biljke kao što su rajčice, patlidžani i paprike morat će se postaviti u veće kocke prije presađivanja. Neki vrtlari radije “posade” u veću posudu prije no što je donesu u vrt, ali to nije potrebno.

Pažljivo postavite svoje rasadne kocke izravno u vrtnu zemlju pomoću lopatice. Zatim dobro zalijte i nanesite sloj komposta oko presadnica. Bit ćete zaprepašteni kojom brzinom će rasti.

Jače, održivije sadnice ove vrtlarske sezone!

PREŠA ZA RASADNE KOCKE
Preša za rasadne kocke
Kokos zemlja
Vrtlarski perlit
Perlit
VIXA WEBSHOP MARICA VRTLARICA SVE ZA VIKENDICU, VRT, OKUĆNICU, BALKON, SJEME
Supstrat za sijanje
KLINOSAND ZEOLIT MARICA VRTLARICA
Zeolit za sijanje
Mini plastenik Marica vrtlarica
Kućni plastnik za sijanje- uzgoj

Odgovori