Rasađivanje-gdje ne smijemo pogriješiti?

Došlo je vrijeme pikiranja ili rasađivanja presadnica u pojedinačne posude. Na taj ćete način svakoj sadnici osigurati dovoljno prostora, svijetla i hranjivih tvari kako bi se razvila u jaku i zdravu biljku. Ali to je zapravo vrlo osjetljivo razdoblje za svaku biljku i nije uvijek lako.

 

Gdje možete pogriješiti?

 1. Sadnice su prerano rasađene:
  Pravilo rasađivanja biljčica je da je došlo vrijeme rasađivanja kada se razviju prvi pravi listovi. Međutim, nije to uvijek tako. Prije rasađivanja valja provjeriti da li je korijen dobro razgranat kako bi se biljka lakše nosila u ovoj stresnoj situaciji. Ako je korijenje još uvijek slabo i sitno, odgodite rasađivanje za nekoliko dana dok korijenje ne ojača.
 2. Sadnice su rasađene prekasno:
  Često se dogodi situacija da se posije previše sjemenki, te kada dođe vrijeme rasađivanja nemate vremena za to. Tada dolazi do borbe za svijetlo i hranjiva, te sadnice počinju izgledati kržljavo i bolesno, jer su iscrpile sva hranjiva i tla. Takve će biljke i nakon rasađivanja rasti slabo i izgledati bolesno.
 3. Sadnice su oštećene tijekom rasađivanja:
  Tijekom rasađivanja vrlo često dolazi do oštećenja biljke. Prilikom presadnje, biljka se prima isključivo za listove, i to one prve – baby listove, a ne za stabljiku ili korijen. Naime, nema bojazni da ćete bilju oštetiti ako je držite za te baby listove, jer jednom kada biljka stvori prave listove, ovi baby joj više ne trebaju.
 4. Sadnice su se previše izdužile:
  Bez obzira gdje držite svoje biljke, one će uvijek rasti prema svjetlosti. Ukoliko svjetlosti nema dovoljno, biljke će rasti u visinu, bljedunjave i slabe. Ista stvar se događa ako biljke rastu u pretoplim uvjetima. Pokušajte smjestiti svoje sadnice što bliže prozoru, ali podalje od izvora topline i direktnog sunca.
 5. Sadnice su, prilikom presađivanja na otvoreno, uvenule:
  Niske temperature, jak vjetar, velike količine kiše ili pak previsoke temperature mogu uništiti mlade biljke. Zato prije presađivanja na otvoreno valja pratiti vremensku prognozu, ali i 10 do 15 dana prije početi privikavati biljke na vanjske vremenske uvjete.

 

Leave a Comment

X
Scroll to Top