Rajčica (Lycopersicon esculentum)

Zahtijeva puno sunca, dobro pognojena tla (kompost, stajsko gnojivo) i dovoljno vode. Raste uz potporu (plastične ili bambus). Dobri susjedi: kupus, peršin, grašak, celer, poriluk (praziluk), špinat, dragoljub.

Zdravi plodovi bez prskanja:

Rajčicu sadimo svake godine na isto mjesto u gredici. Odaberemo sunčano i toplo mjesto. Sadimo je na većim razmacima kako bi među biljkama bilo dovoljno svježeg zraka. Gnojimo je obilno te redovito kako bi biljke bile snažne. Uklanjamo bočne izdanke (ostavimo jedan do dva). U vlažnim ljetima zaštitimo je tako da biljke prekrijemo prozirnom folijom koja ne propušta kišu. Foliju napnemo u što većem luku iznad biljaka kako bi rajčica imala dovoljno mjesta i zraka za rast. Rajčicu svaki dan pregledamo, a lišće na kojem se počinju pojavljivati sivo-zelene pjege uklonimo.

Rajčica u posudama:

Ne zaboravite da rajčica raste vrlo dobro i u posudama. Iskoristite ovu njenu prednost i “uljepšajte” terase i balkone. Miris rajčice odbija muhe!

Sadnice sadimo koso i duboko i što je moguće dublje, jer iz stabla koje je u zemlji izbijaju bočno korijenje. Kada biljka ima više korijenja jača je i zdravija.

Pažnja – temperatura:

Rajčica ne stvara plodova na temperaturi ispod 13 ° C i iznad 32 °C.

Cherry plodovi:        

Mali cherry plodovi idealni su za zamrzavanje. Neće se slijepiti pa ih možemo pojedinačno uzimati iz vrećice. Te su sorte također puno otpornije na plijesan.

BEEF / PERA D’ABRUZZO                               

Visoka BEEF rajčica. Tradicionalna rana talijanska sorta. Plodovi su teški 200 do 300 g, oblikom malo podsjećaju na krušku te imaju kompaktno sočno meso slatkog okusa. U mesu ima jako malo sjemena. Raste na otvorenome i u (plastičnim) staklenicima. Izvrsna je za salate, umake, juhe i sokove.

Zbog rajčice Pera d’Abruzzo su talijanska jela još ukusnija!

VOLOVSKO SRCE

Visoka bujna sorta. Vrlo krupni plodovi (do 800 g) su karakterističnog oblika “srca”, sjajno crvene boje, mesnati, sočni i ukusni.

SAINT PIERRE

Vrlo bujna biljka, visokog rasta. Plod je okrugao do malo pljosnat, sa 3-4 rebra, prosječne težine 200 grama, vrlo ukusan. Za potrošnju u svežem stanju i za spremanje soka te koncentrata.

NOVOSADSKI JABUČAR

Srednje rana domaća sorta. Plodovi su okrugli (130-150 g), glatki, intenzivno crvene boje.

GRAPPOLINO FINNY F1–u grozdu

Visok (indeterminantan), otporan, vrlo rodan i zdrav paradajz. Ima okrugle, intenzivno sjajno crvene, ukusne plodove, teške oko 120 grama. Za uzgoj na otvorenom, u tunelima i staklenicima.

CHERRY BABY F1 – čeri       

Visok (indeterminantan), srednje rani, otporan, vrlo rodan čeri (cherry) paradajz, koji se dobro prilagođava na različite vremenske uvjete. Ima okrugle, sjajno crvene, ukusne plodove, teške oko 20 grama. Za uzgoj na otvorenom, u tunelima i staklenicima. Koristi se svjež i smrznut.

HEINZ – niski

Niski ili determinantni paradajz. Plodovi su glatki, okrugli, teški oko 180 g i vrlo mesnati. Sazrijevaju u oko 90 dana nakon presađivanja. Odlični u svježi ili se koriste za pripremu kečapa, umaka ili sokova. Plodovi ne pucaju.  

GRANDE – niski pelat

Plodovi su duguljasti, lijepe tamnocrvene boje. Biljka je snažna, obilno rodi te je otporna na bolesti. Pelat je odličan za upotrebu u svježem obliku te za kuhanje (umaci), konzerviranje i sušenje.

Veliku ponudu rajčica pogledajte na linku

RAJČICE

Shopping Cart
X
Scroll to Top