Soja

Dostupno: 8 na zalihi

4,99kn

Soja tlo snabdijeva dušikom (poboljšava ga) pa ju je dobro posaditi na više različita mjesta u vrtu.

Soja (Glycine max.)

SJEME NIJE GENETSKI PROMIJENJENO. Sazrijeva 3 − 4 mjeseca nakon sjetve. Nije zahtjevno povrće. Voli humusno i vlažno tlo te puno sunca. U suši zalijevamo. Kad naraste na 20 cm, zagrnemo je i zastremo tlo. Soja tlo snabdijeva dušikom (poboljšava ga) pa ju je dobro posaditi na više različita mjesta u vrtu.

Beremo još zelene mahune s razvijenim zrnima: operemo ih i kuhamo pribl. 20 minuta. Kad se mahune ohlade, oljuštimo zrna te ih koristima za različita jela. Također možemo kuhati pojedinačna suha zrna (od posušenih mahuna). Zelena zrna možemo i zamrznuti. Kao kod svih mahunarki važno je da soju prije kuhanja namačemo najmanje 12 − 24 sata (ljeti manje, zimi duže) u hladnoj vodi. Time simuliramo ugodne uvjete za kaljenje, a također se većina zaštitnih tvari razgradi u vodi. Važno je da zrna namačemo u velikoj količini vode kako bismo otpadne tvari mogli kasnije odliti. U suprotnom slučaju one će se ponovo upiti u zrno. Bitno je i vrijeme kuhanja. Većinu sjemena kuhamo dok ono nije mekano. Kod soje to ćemo teško postići – opet radi visokog udjela bjelančevina. Naime, i kad je kuhana ona još ostaje malo hrskava. U običnom loncu soju kuhamo od 60 do 75 minuta, u »ekonom loncu« 20 minuta. Sadrži puno vlakana, bjelančevina (esencijalnih aminokiselina), vitamina i minerala, pogotovo puno kalcija. Vrlo je ukusna i koristi se u velikom broju različitih jela.

Težina 0.03 kg

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Soja”
X
Scroll to Top