CARDONCCELO- Micelij 25g

Dostupno: 5 na zalihi

29,99kn

Ime mu dolazi od navike da se razvije na mrtvim korijenima čička. Uzgaja se i cijenjen je osobito na jugu, ima slatki i rafiniran okus te se smatra jednom od najukusnijih i najljepših gljiva, zbog svoje konzistencije i snage, čak i nakon kuhanja.

Cardoncello je tamno smeđa jesenska gljiva poznata po čvrstom mesu. U dijelovima Italije poznata je pod drugim imenom (Cardarello, Ferlengo, fungo di Ferula, itd.). Cijenjena je još od antičkih vremena, a smatra se da ima natprirodne moći. Cardoncello najbolje raste na mediteranskim geografskim širinama, raste na ostacima dvaju blisko povezanih divljih biljaka, polja Eryngio (Eryngium campestre) i morske bure (Eryngium maritimum). Ova poslastica je veliki hit u kuhinji, s brojnim tipičnim receptima iz Murgie – antipasti, jela od tjestenine, juhe i glavna jela, osobito s janjetinom.

Vrijeme uzgoja: moguće tijekom cijele godine, ali najbolje od travnja do lipnja.

Sadnja inokuliranih sadnica: od kolovoza do listopada.

Berba: od jeseni do proljeća kroz tri uzastopne godine s očekivanim padom proizvodnje gljiva od 20% težine. Iako se mogu koristiti sve vrste drva, najbolji rezultati se dobivanju upotrebom topole.

Inkubacija i inokulacija

Koristiti čist kutak hladne, malo korištene i tamne sobe, npr podrum.

Na tlo posude rasporedite čisti karton, navlažite ga i pospite micelijem (izbjegavajte gnječenje i onečišćenje micelija).

Rasporedite prvi sloj micelija na karton, pa stavite drugi sloj kartona sa slojem micelija i tako najviše do 5 slojeva. Na posljednjem sloju rasporedite micelij, te ga pokrijte kartonom.

Masu prekrijte čistim vrećama od jute ili drugih čistih vreća od tkanina, ponovno navlažite i pokrijte polietilenskom folijom bez vezanja i zatvaranja.

Ako su uvjeti zadovoljeni, razvoj micelija započinje nakon 15 dana, a do berbe će proći 2 do 3 mjeseca. Slojevi počinju biti pokriveni bijelom patinom ugodnog mirisa koja najčešće zahvaća vrećice jute. Upravo su vreće jute idealne za proizvodnju gljiva.

Upozorenje: temperatura inkubacije mora biti 20 do 28°C.

ODREDIŠTE I PROIZVODNJA

Inokulirane sojeve prenesite na mjesto koje je odabrano za dozrijevanje (vrt, polje, grmlje..), pa ih zakopajte na 3/4 njihove visine, zaštićene od sunca i vjetra.

 

Težina 0.0025 kg

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “CARDONCCELO- Micelij 25g”
X
Scroll to Top