Pepino sjeme vixa

Pepino kako ga uzgojiti?

Pepino je jednogodišnja biljka raste kao razgranata stabljika oko metar visine. Cvjetovi su bijele ili ljubičaste boje s prugama dosta slične cvjetovima krumpira.


Plod je okrugli podsjeća na rajčicu a veličinom može biti kao šljiva ili čak kao plod papaje od oko 15 centimetara. Po obliku ploda podsjeća na avokado, zlatno žute boje, a jestiv je cijeli (sjemenke i kora). Okusom je slatkast podsjeća na krušku i dinju no poprilično je vodenast pa se uspoređuje s lubenicom. Jede se kuhan, pečen i sirov.
Poznat je i po svojoj ljekovitosti,te se preporučuje dijabetičarima jer je niskokaloričan, a bogat dijetalnim vlaknima i mineralima. Sadrži mnogo vitamina A, C i B kompleksa te kalija i antioksidansa. Također sadrži fenolne spojeve poput beta-karotena i zeaksantina koji pomažu kod zaštite mrežnice oka od ultraljubičastih zraka.
Sadnju pepina najbolje je započeti u ožujku. Uzgaja se slično kao rajčica. Sjeme će proklijati za oko tri tjedna (na temperaturi od 18-24°C). Tlo mora biti prozračno, bogato hranjivom, vlažno. Najbolje uspijeva u posudama, na toplim, sunčanim pozicijama, zaštićen od vjetra. Gnoji se češće u vrijeme vegetacije.
Ovim kratkim savjetima možda smo zagolicali vašu vrtlarsku maštu te pružili informaciju da uvrstite ovo zanimljivo voće u vašu blizinu ili da sebi dragu osobu iznenadite interesantnim poklonom #USUDISEposaditi