Uzgoj pastrnjaka

PASTRNJAK (Pastinaca sativa)

Pastrnjak delikatesno povrće nije zahtjevno za uzgoj. Najbolje raste na rahlom i hranjivom tlu. Sjeme klije do tri tjedna (traži stalno vlažno tlo). Sijemo ga u travnju zajedno s rotkvicom i salatom jer iste brže kliju i rastu. Kada ih poberemo, pastrnjak ima dovoljno mjesta i vremena za rast. Do jeseni pastrnjak samo još skuplja snagu i proizvodi eterična ulja. Beremo ga kasno u jesen i to tako da NE oštetimo korijene (zemlju dižemo vilama). Otporan je na hladnoću pa ga možemo brati cijelu zimu. Ako je jako hladno, možemo ga pokriti i slamom.

Ako ga uhvati inje, postane čak ukusniji jer se dio škroba pretvori u šećer. Pastrnjak je također delikatesa za miševe i voluharice. Ako ih ima u našoj blizini, beremo ga ranije. Možemo ga skladištiti u kutiji u podrumu ili zamrznuti. Korijeni su veliki, dugi do 40 cm, kremasto bijeli, blago slatki te imaju posebnu aromu. Možemo ih pripremati u različitim jelima kao sirove, kuhane ili pečene.

Do 18. stoljeća pastrnjak je bio jako važno povrće u Njemačkoj. Danas se najviše proizvodi u Velikoj Britaniji, SAD-u i Francuskoj. Sada se polako vraća i u naše kuhinje. Nijemci znaju pripremiti mnogobrojna različita jela od pastrnjaka.

Na linku ćete pronaći kompletnu ponudu sjemena PASTRNJAKA koje još niste imali prilike vidjet/pronaći kako bi vaš vrt ove sezne izgledao čarobno

Sjeme Celer i Pastrnjak vixa
Klikni za vidjeti ponudu
X
Scroll to Top