Vrtlarenje

Nova vrtlarska sezona je pred vratima

Početak godine pravo je vrijeme za izradu godišnjeg vrtlarskog plana. Zašto uopće popisivati sve poslove i planirati nešto što ovisi o vremenskim prilikama? Nije cilj napraviti precizan kalendar radova u vrtu i oko njega, već otprilike odrediti količinu potrebnog materijala i vremena za te radove, što će uvelike olakšati sezonu.

Nakon odabira što želite saditi od bilja­ka, valja odrediti njihovu količinu. Sastavite popis te obratite pažnju koliko vremena možete posvetiti vrtu. To je iz razloga što su neke biljke vrlo zahtjevne za održavanje, pa ako nemate vremena svaki dan zalijevati ih, okapati i prihranjivati, možda je bolje ne saditi ih.

Krivim odabirom sjetvenog supstrata, te predubokom sjetvom u startu zagarantiran je neuspjeh. Dodamo li k tome još preranu i pregustu sjetvu, rezultat uzgoja neće biti pohvalan.

Što je zapravo supstrat?

Supstrat je gotova mješavina zemlje, komposta i raznih dodataka, ovisno za što je namijenjen. Za uzgoj presadnica, osim kvalitet­nog sjemena, najvažnije je nabaviti i kvalitetan supstrat za sjetvu. Na­jčešće dostupni supstrati u obliku zem­lje za cvijeće nisu poželjni. Brzo gube vlagu, nemaju nikakvu hranjivu vrijed­nost te postoji šansa da u sebi sadrže štetne organizme. Imajte na umu da će kvalitetan supstrat namijenjen uzgoju povrća osigurati dobar početak sezone, tako da ne treba štedjeti. On će u početku presadnicama osigura­ti dovoljno vlage, kasnije tijekom ras­ta i dovoljno hranjiva, a to su dvije na­jvažnije stvari za zdrav uzgoj.

 

Najbolja kombinacija supstrata za sjetvu presadnica pokazala se mješavinom finog sjetvenog supstrata, kokosove zemlje i zeolita u omjeru: 20l supstrata – 10l kokosove zemlje – 1 kg zeolita fine granulacije.

 

Leave a Comment

Shopping Cart
X
Scroll to Top