UREDI OKUĆNICU

Uređenje okućnice-BRŠLJAN

Atraktivan izgled zelenila na okućnici najčešće se postiže bršljanom. Različite sorte daju prošarano zeleni ugođaj ali zahtijevaju određeni položaj. Naime, vrsta bršljana koja ima svjetlije prošarano lišće traži i više svjetlosti, dok onaj tamnozelenih listova dobro uspijeva i u hladovini.

Bršljan na fasadi ima dekorativnu funkciju, iako treba pripaziti da izbojci ne prekriju otvore poput prozora ili ne začepe oluke.

Iako bršljan neki smatraju korovom, naročito zbog njegovog bujnog rasta, on je ustvari dobra konkurencija živicama i pokrivačima tla. Najveća mu je prednost to što nije zahtjevan prema svjetlosti, ali i vlazi. Prilagodit će se u gotovo svim vrstama tla i već za nekoliko godina narasti i preko 10m. Mlade, tek posađene biljke treba prvih nekoliko godina štititi od mraza.

Nakon 10ak godina, biljka se može smatrati zrelom, odnosno tada počinje cvjetati te postaje primamljiv izvor hrane skupljačima nektara. Kako bršljan cvate kasno u sezoni, njegovi plodovi, ljubičaste bobice inače otrovne za čovjeka, postaju bogat obrok pticama.

Bršljan na stablu nije parazit koji crpi hranjive tvari iz svog domaćina.  On se svojim korijenjem samo prihvaća za podlogu, odnosno za koru drveta, pa samim time čak niti ne zaklanja svjetlost domaćinu.

Leave a Comment

X
Scroll to Top