SJEME MRKVE VIXA

MRKVA (Daucus carota )

Mrkva raste najbolje u lakim pjeskovitim i dubokim tlima. Gredice NE gnojimo s gnojem već kompostom ili nekim posebnim organskim mineralnim gnojivom za povrće.

VRIJEME SJETVE

Za ranu mrkvu sijemo od ožujka do srpnja, možete ju sijati mjesec za mjesec a beremo ju već za 60tak dana od sjetve. Kasna mrkva se skladišti te ju sijemo kasnije, približno krajem srpnja dok se bere kasno u jesen. Najbolje klija ako je sijemo zajedno sa sjemenom kopra a također sijemo ju  zajedno sa sjemenom rotkvice. Otkrivamo vam poznati trik sjetve. Sjemenu mrkve potrebno je 14 do 20 dana za klijanje. U to vrijeme na našoj gredici već raste korov pa se mlade biljke mrkve među njima izgube. Rotkvica brže klija te je brže vidljiva. Rotkvicu beremo dosta ranije nego mrkvu kako bismo napravili mjesta rastućoj mrkvi.

RAZRJEĐIVANJE

Budimo hrabri i razrjeđujmo temeljito. Ako biljke mrkve budu imale više mjesta, korijeni će biti mnogo veći. Konačna udaljenost između biljaka neka bude između 4 i 10 cm. Prvi put ih razrjeđujemo, odnosno uklanjamo kada je visoka 2 do 4 cm i dva tjedna nakon toga još jedanput. Razrjeđujemo za vjetrovita dana ili uvečer kako s mirisom oštećenih biljki (uklonjenih) NE bismo privlačili mrkvinu muhu. Istovremeno pokrijemo nastale rupe i vratove rastućih korijena koji vire iz tla.

RAST

Neka raste u miješanim usjevima s lukom, salatom, rotkvicom, graškom, porilukom, kupusom i rajčicom. Na istu površinu sijemo svake tri godine, isto vrijedi i za srodno povrće: pastrnjak, peršin i celer. Odlično rastu u visokoj gredici. Gredicu pokrijemo kako bismo korijene očuvali od hladnoće te spriječili rast korova. Za pokrivače odlično je lišče špinata koje raste svugdje u vrtu. Mrkvu možemo brati cijelo ljeto, sve do snijega. Skladištimo ju u pijesku, zamrznemo, ukiselimo ili konzerviramo kao sok od mrkve. Odlična je u woku- kad se smekša i upije mast, lakše probavimo više vitamina jer su topljivi u masti. Mrkva je odlična za cijeđenje.

Povijest: potječe iz Male Azije, u Antici su ju upotrebljavali kao ljekovitu biljku. Narančasta mrkva dospjela je na naše područje u 18. stoljeću iz Nizozemske.

NEKE OD SORTI KOJE ĆETE PRONAĆI KOD NAS U WEBSHOP-u

ROTIN nova sorta  koja zbog visokog udjela beta-karotena te šećera zovemo i LJEKOVITA MRKVA. Radi se o ranoj sorti ima tamno-narančast i sočan korijen.

NANTES3 srednje rana sorta, cca 100 dana, narančasto crveni korijen, valjkast s tupim vrhom, dužine 16-20cm.

FLAKER kasna sorta, narančasto crveni korijen, dužine 22-24 cm.

DUGA TUPA BEZ SRŽENA stara je europska sorta, kasna i vrlo rodna mrkva. Korijeni su dugi s tupim vrhom, odlična je svježa, za konzerviranje, zamrzavanje ali najbolja za cijeđenje.

KURODA/TOCUHON rana sorta, narančasto crveni korijen, hrskav i ukusan dužine 14-18 cm

ŽUTA JAUNE DU DOUBS mrkva je svjetlo žutog korijena dužine do 30 cm, kasna sorta pogodna za svježu upotrebu, skladištenje i ishranu domaćih životinja.

LJUBIČASTA COSMIC PURPLE mrkva je koja izaziva pozornost samim time što je svjetlo ljubičaste pokožice a meso intenzivno narančaste i žute boje. Ima poseban okus i jednostavan je za uzgoj.

KORALJNO CRVENA ATOMIC RED sazri oko 75 dana nakon sjetve, briljantna koraljno crvena mrkva unikatnog izgleda. Hrskava je intenzivnog okusa, odlična je sirova te kuhana. Ova sorta je posebno bogata s antioksidantom likopenom koji sprečava nastanak raka.

Na linku ćete pronaći kompletnu ponudu sjemena MRKVE koje još niste imali prilike vidjet/pronaći kako bi vaš vrt ove sezne izgledao čarobno

Sjeme mrkva vixa
KLIKNI ZA POGLEDATI PONUDU SJEMENA MRKVE
X
Scroll to Top