Matovilac sjeme organsko VIXA

Matovilac (Valerianella locusta)

Matovilac je već dugo poznat u srednjoj Europi. Nastankom poljoprivrede divlji se matovilac preselio kao korov na polja gdje su ga i brali. Tek prije 150 godina pojavile su se prve sorte.

Matovilac ako želimo brati u rujnu ili listopadu, sijemo ga od početka do sredine kolovoza no ako nam je želja brati od studenog pa do sredine ožujka slijedeće godine, sijemo ga u rujnu. Možemo ga sijati dok je temperatura tla iznad 5 oC, i to više puta zaredom, a najbolje svaki tjedan, ( kad ispraznimo pokoju gredicu). Sijemo ga 1 cm duboko u dvostruke redove na udaljenosti 5 do 8 cm, među kojima ima 15 cm mjesta (obična širina motike). Nakon sijanja obvezno pritisnemo pokriveno sjeme uz tlo i obilno zalijemo, posebno u mjesecu kolovozu (zbog nedostatka kiše). Tijekom suše tlo dobro zalijemo također prije sijanja. Gredicu nakon sjetve prekrijemo zrelim kompostom ( kao malč, čuva vlagu, sprečava rast korova i tlo opskrbljiva hranjivim tvarima).

Budući da ga sijemo u redove na gusto, obvezno ga razrijedimo na 8 do 10 cm, bez toga rozete (listovi) će biti male i požutjeti će a naše će čišćenje biti teže. Matovilac redovito okopavamo jer ne voli korov.

Obvezno ga moramo posaditi na mjesto koje je cijeli dan izloženo suncu (također i zimi).

URBANO VRTLARENJE: Matovilac je idealna biljka za urbano vrtlarenje. Na balkonu i prozorski policama dobro raste, posijan u posudama od mjeseca kolovoza do ožujka. U balkonska korita sijemo ga najčešće u jesen kad uklonimo cvijeće s balkona.

Odlično uspijeva i u VISOKIM GREDICAMA: iskoristimo jesen i zimu za sjetvu matovilca!

Matovilac zimi: Gredice pravodobno pokrijemo zimskom vrtlarskom folijom ili ga sijemo u (plastične) staklenike i tunele. U toplim danima otkrijemo ga da bismo ga prozračili i spriječili napad bolesti. Matovilac iz hladnog tla loše crpi gnojivo zbog čega ga u veljači gnojimo organskim gnojivom.

Branje matovilca: lišće režemo (ne prenisko kako ne bismo ranili „srceˮ).

OKUS MATOVILCA: Matovilac sadrži mnogo vitamina i minerala: vitamin A i C, željezo, kalij, magnezij, fosfor i folnu kiselinu+. Ima malo kalorija. Spada u obitelj Valerianaceae i sadrži eterična ulja koja pridonose odličnom okusu.

OD MATOVILCA MOŽEMO PRIPREMITI SMOOTHIE:

SMOOTHIE OD MATOVILCA I ANANASA Sastojci: 2 dijela matovilca, 2 dijela ananasa, 1 dio vode. Priprema: Ananasu odrežemo koru te ga narežemo na komadiće, a matovilac operemo. Sastojke stavimo u mikser te miksamo 45 sekundi. Natočimo u čaše te odmah popijemo.

Našu ponudu sjemena matovilca možete pogledati klikom na sliku:

MATOVILAC SJEME MARICA VRTLARICA VIXA
Shopping Cart
X
Scroll to Top