SAVJETI

Marlčiranje- prednosti i mane

Malčirano tlo se manje isušuje, te stvara mikroklimu povoljnu za rast biljaka. Bez obzira koji se materijal koristi, malčiranjem se smanjuje isparavanje vode i topline iz tla, ali i rast korova. Pojedine vrste malča mogu spriječiti i napad puževa. U tu svrhu najčešće se koristi malč od piljevine.

Da bi malčiranje imalo smisla, valja postaviti sloj malča od barem 2 do 3 cm (u svježem obliku to je oko 15 do 20 cm, ovisno o vrsti malča). Sijeno, slama, suho lišće ili usitnjene grane bit će idealan materijal za malčiranje. Materijal za malčiranje se postavlja na toplu i vlažnu zemlju, očišćenu od korova.

Debljim slojem se postiže suprotni efekt, odnosno tlo se guši i zadržava se previše vlage, a upravo takva mjesta postaju idealna za razmnožavanje puževa.

Zato vrstu i debljinu malča valja prilagoditi vrsti tla, klimatskom podneblju ali i biljkama koje tamo rastu.

 

Pravila malčiranja:

  1. Prije nanošenja malča, tlo treba narahliti i natopiti.
  2. Sloj malča ne smije biti preblizu biljkama, ne bliže od 10 cm
  3. Ne treba pretjerivati s debljinom sloja malča
  4. Prije zime poželjno je nanijeti svježi sloj malča kako bi se život u zemlji očuvao od niskih temperatura

 

X