LUNARNI KALENDAR

Lunarni kalendar prikazuje datume svih punih mjeseca i mlađaka u 2023. godini. Kada je mjesec pun, on je nasuprot Suncu gledano sa Zemlje, a također izgleda više ili manje “pun” u noćima prije i poslije. Mladi mjesec je, s druge strane, između sunca i Zemlje i stoga ostaje manje vidljiv.

Mjesečeve faze su stoga, posljedica kretanja Mjeseca oko planete Zemlje. Mjesec se kreće po eliptičnoj putanji oko Zemlje, pri prosječnoj udaljenosti od 384.401km. Mjesecu je potrebno oko 27.5 dana da napravi jedan krug oko Zemlje.

izvor:vrijemeradar.ba

Kada Mjesec napravi jedan krug oko Zemlje, on se samo jednom obrne oko svoje ose, uslijed čega se sa Zemlje uvijek vidi samo jedna strana Mjeseca.

Zato se s vremena na vrijeme dogodi da dva puna ili mlada mjeseca padnu u isti mjesec. Drugi puni mjesec u mjesecu popularno je ponegdje poznat kao “plavi mjesec”, ali to se ne razlikuje od normalnog punog mjeseca. U 2023. godini takav će plavi mjesec biti 31. kolovoza.

izvor:vrijemeradar.ba

Mjesec je drugo najsjajnije nebesko tijelo nakon Sunca promatrano sa Zemlje, ali Mjesec ne emitira svoju svjetlost, već reflektira svjetlost sa Sunca. Kako Mjesec stalno mijenja svoj položaj u odnosu na Zemlju i Sunce, tako i dio Mjeseca koji je osvijetljen svakog dana izgleda drugačije. Ovo nazivamo mjesečevim mijenama/fazama. Od jednog mladog mjeseca do drugog obično prođe oko 29 dana.

izvor:vrijemeradar.ba

Pomrčine Sunca i Mjeseca u 2023. godini
Godina 2023. nudi dvije pomrčine Sunca i dvije pomrčine Mjeseca. Uvertira će biti hibridna pomrčina Sunca 20. travnja. Hibridna znači kada se u središnjoj fazi pomrčine zapaža kao potpuna, a izvan središnje faze kao prstenasta. Nažalost, ova pomrčina se može vidjeti samo iz Australije, jugoistočne Azije i Mikronezije.

Druga pomrčina Sunca ove godine, stalno prstenasta pomrčina 14. listopada, također nije vidljiva iz Europe. Njihov put ide od Sjeverne preko Srednje do Južne Amerike.

izvor:vrijemeradar.ba

U srednjoj Europi ne može se vidjeti gotovo ništa prve od dvije pomrčine Mjeseca u godini (5. svibnja). S jedne strane to je prilično neupadljiva pomrčina u polusjeni, s druge strane Mjesec izlazi tek malo prije kraja nebeskog spektakla.

Ostaje djelomična pomrčina Mjeseca navečer 28. listopada. To se može vidjeti pod uvjetom da je vrijeme vedro – može se promatrati i iz srednje Europe. No, tijekom ove pomrčine “gricne” se samo vrlo mali komadić punog Mjeseca. U maksimumu pomrčine u 22:15, samo 12% punog Mjeseca nalazi se u sjenci Zemlje.

izvor: vrijemeradar.ba