nature, stones, lava stones-3450588.jpg

Kamen plavac- Pumice, odlično ga je koristiti!

Kamen plavac je odličan dodatak tlu za korištenje u vašem vrtu, regulots vlagu i prozračivanje. To je rudarski proizvod vulkanske stijene. Nastaje kada vulkan silovito eruptira, čineći magmu pjenušavom. Ako se brzo ohladi, mjehurići će ostati zarobljeni u nastaloj stijeni.

Za razliku od drugih proizvoda od vulkanskih stijena za vrt, poput vermikulita i perlita, spreman je za korištenje izravno iz zemlje, bez potrebe za industrijskim tretmanima!

Ne treba ga miješati s kominom, koja je ostatak krutih tvari od drobljenja voća kao što su grožđe, masline i jabuke. Vjerojatno ga koristite svaki dan, a da toga niste svjesni – nalazi se u kozmetici, nosiljci za mačke, filterima za vodu i gumicama za olovke. To je “plavac” kamen koji se koristi za stvaranje trapera opranog od kamena. Zašto ga ne biste upotrijebili i kao dopunu tla u svom organskom vrtu?

Prednosti dodavanja plavca-pumice u vaš vrt
Plavac sadrži vrlo malo minerala u tragovima i ne razgrađuje se. Umjesto dodavanja hranjivih tvari, plavac poboljšava strukturu tla.
Otpušta teško tlo. Također sprječava zbijanje tla, čak i kada je opterećeno vodom, čime se poboljšava prozračivanje.
Poboljšajte drenažu u bilo kojoj vrsti tla i spriječite zalijevanje tla čak i pri obilnim kišama ili prekomjernom navodnjavanju.
Zadržava višak vlage unutar svoje porozne strukture. Djeluje poput spužve, zadržava vodu dok je biljkama ne zatreba. Zatim tu vodu stalno ispušta u tlo. Njegova jedinstvena struktura može smanjiti potrebe za zalijevanjem vašeg vrta do 35%.
Plavac je također koristan kao atraktivan, dugotrajan i koristan malč.
Dodatak vašoj hrpi komposta za ublažavanje neugodnih mirisa i reguliranje vlage, a umiješan u posteljinu vašeg kante za crve.
Kako koristiti kamen plavac-pumice u tlu
Dodavanje samo 10% plavca bilo kojoj mješavini vrtnog tla dovoljno je da vidite prednosti.
Za sukulente, koristite ovo za polovicu tla za lonce.
Možete ga koristiti izravno iz vrećice ili ga prvo možete zasititi hranjivim tvarima i korisnim mikrobima, proces koji se naziva aktiviranje ili punjenje. Da biste aktivirali plovućcu, jednostavno je namočite u hranjivu otopinu poput kompostnog čaja najmanje 24 sata prije nego što ga umiješate u vrtnu zemlju.
Usporedba s drugim izmjenama tla
Perlit, vermikulit, biougljen, rižine ljuske i kokosovo vlakno koriste se u slične svrhe kao i plavac, a svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke u usporedbi s plavcem.

Plavac je nešto teži od perlita, tako da s vremenom neće isplivati na površinu vašeg tla.
Jednako je dobar kao i perlit za biljke osjetljive na vodu kao što su sukulenti i kaktusi.
Ne zadržava toliko vode kao vermikulit.
Također se ne razgrađuje kao ljuske kokosa i riže.

Leave a Comment

Shopping Cart
X
Scroll to Top