Čili – male ljute papričice

Svake sam nove sezone iznova radila pogrešku i presadnice ljutih papričica sijala kad i ostalo plodovito povrće. S obzirom da im treba između 110 i 150 dana od sjetve pa do ploda, s uzgojem treba početi znatno ranije, pa sam se ove godine odlučila za sjetvu čak mjesec dana ranije negoli inače. Tako će za berbu dospjeti taman u vrijeme najintenzivnijeg roštiljanja, odnosno već početkom srpnja. Bez obzira da li ih volite ili smijete konzumirati, zbog njihova jednostavnog uzgoja ove biljke idealne su za otvaranje sjetvene sezone.

U najpopularnije vrste ubrajaju se cayenne, habanero, jalapeno i anaheim. Međutim, kod odabira treba pripaziti na ljutinu. Kruže priče da njihova ljutina dolazi isključivo iz sjemena, ali ona zapravo dolazi ponajviše iz dijelova u kojima je sjeme pričvršćeno za plod.

Vratimo se na njihov uzgoj. Kao dobra podloga za kvalitetan početak sjetve pokazala mi se mješavina gotovog supstrata za povrtnice i pijeska. Naime, pijesak u ovoj ulozi pomaže stvaranju rahlijeh supstrata. Sjetvene posude punim do 2/3. Napominjem da je supstrat  potrebno dobro utisnuti čime se izbija zrak koji omogućava pretjerano zadržavanje vode, a time i zadržavanje vlage oko sjemena. Sjeme ljutih papričica sije se na dubinu od 2 centimetra. U tu svrhu poslužite se vrškom olovke. Tako ćete dobiti traženu dubinu ali i veličinu sjetvene rupice. Vlagu u tlu najlakše je održavati prskanjem, jer jačim mlazom vode iz zaljevalice postoji mogućnost da sjeme ispliva na površinu i time sjetva propadne. Buduće presadnice valja držati na toplome gdje je temperatura oko 20 C. Uz ove uvjete kvalitetno sjeme trebalo bi niknuti za 8 dana. Nakon nicanja istu temperaturu treba održavati narednih 30 dana.

Nakon toga slijedi presađivanje, koje u vrtlarstvu zovemo pikiranje, a sastoji se u tome da se presadnice premjeste u zasebne čašice radi bržeg rasta. Važno je napomenuti da mlade i krhke biljke ne uzimamo za listove, već ih hvatamo za stabljike. Slijedi vrijeme kada je presadnicama potrebna pojačana njega, odnosno treba im mnogo dnevnog svjetla i više gnojiva. Postoji pravilo da se prvo prihranjivanje učini kada biljčice dobiju dva prava lista, a drugo dva tjedna nakon.

Presađivanje biljaka na stalno mjesto ovisi o vremenskim prilikama u vašem kraju. To je vrijeme kada, već iz iskustva znate da je prošla opasnost od jutarnjih mrazeva. Tlo gdje papričice presađujemo mora biti rahlo i po mogućnosti pognojeno stajskim gnojem još prošle jeseni. Prije samog presađivanja, poželjno je oštrim nožem odrezati svaki dulji korijen na biljci. Takvo prikraćivanje pomaže rastu biljke i pospjšuje rast korijenskog sustava.

Prije sadnje zemlju treba zaliti, a papričice saditi sadilicom, pomoću koje učinimo rupu toliko duboku da biljku posadimo do dubine prvih listova, te je ponovo dobro zalijemo. Ukorijenjavanje traje još dva tjedna i za to vrijeme treba pripaziti da biljke ne budu „žedne“.  Zalijevanjem se na površini stvori pokorica koju treba rastresti laganim okopavanjem, jer kroz kapilare koje su nastale u tlu oko biljke na posušenoj zemlji voda brzo isparava.

Želite li bujnu biljku sa mnogo kvalitetnih plodova, valja je prikratiti kada naraste na visinu od 20 centimetara.

Kada smo kod plodova, nemojte se zavarati njihovim simpatičanim oblikom, jer mogu izazvati požar u ustima – doslovno! Kao vatrogasni aparat poslužit će čaša mlijeka ili jogurta, ali i strpljenje, jer ljutina obično prolazi kroz 10-ak minuta. Zahvaljujući specifičnom okusu, možete ih koristiti u svježem ili sušenom obliku i to u svim mogućim jelima, od juha i variva pa sve do pečenja ili kolača. Zato, napravite malo mjesta za ovo društvo u sljedećem vrtu. Nećete biti razočarani!

Marica vrtlarica

Pogledaj ponudu čili paprika iz našeg webshopa

Leave a Comment

Shopping Cart
X
Scroll to Top