Cikla domaće sjeme vixa

CIKLA (Beta vulgaris)

Cikla, jako zdravo povrće koje sadrži mnogo željeza i silicija zbog čega bi treba biti na našem stolu barem jednom tjedno. Podnosi i hladnije temperature. Traži rahlo, hranjivo humusno i vlažno tlo. Sijemo je od sredine travnja (ako mlade biljke uhvati zima, mogu procvasti) do sredine lipnja. Bolje je ako ih sijemo kasnije jer ih onda i beremo kasnije zbog čega imamo svježe povrće i kasno ujesen (listopad, studeni). Više voli vlažno nego suho ljeto. Ne zaboravimo je razrijediti. Mlade biljke jedemo sirove, najbolje zajedno sa salatom . Zahvalna će vam biti na dodatnoj gnojidbi . Nije dobro da su joj susjedi blitva ili špinat. Ako je želimo skladištiti, trebamo je brati što kasnije, ali prije prve zime. Korijene iskopamo po sunčanom i suhom vremenu, uvečer te ih čuvamo u pijesku pri 3 do 4 oC. Korijene NE peremo, lišće savijemo i otkinemo. Ciklu obvezno cijedimo, najbolje zajedno s jabukama. Intenzivno crvena boja rezultat je glikozida betanina koji može ekstrahirati te se upotrebljava kao prirodno bojilo. Začini koji dobro idu s ciklom jesu kim, kopar, kiselo vrhnje, hren, pasta od wasabija te sok od naranče i limuna.

Cikla je važno povrće u Rusiji: boršč (juha od cikle, kupusa, kopra i kiselog vrhnja), vinegrette, botvinja, različite ruske salate od cikle, ukiseljena cikla.

NEKE OD SORTI KOJE ĆETE PRONAĆI KOD NAS U WEBSHOP-u

EGIPATSKA

Srednje rana sorta, pljosnato okrugli koren je tamno crvene boje.

BIKOR

Srednje rana sorta, okrugli koren je tamno crvene boje.

DETROIT

Stara evropska sorta, tamno crvena, sočna cvekla, ovalnog oblika. Idealna za domaći vrt.

CYLINDRA

Srednje rana sorta, izdužen koren je tamno crvene boje.

MIX BOJA (Chioggia, Bull’s Blood, Burpees Golden, Albina Vereduna)

Mješavina cikle: bijelo-crvena, tamno crvena, žuta, bijela. Daju raznobojnost našim svakodnevnim jelima.

DI CHIOGGIA

Okrugli korijen, svijetlorvene boje i glatke površine. Meso je slatko, roskastocrvene boje.

Na linku ćete pronaći kompletnu ponudu sjemena CIKLE koje još niste imali prilike vidjet/pronaći kako bi vaš vrt ove sezne izgledao čarobno

Sjeme Cikla Repa Vixa
Klikni za vidjeti ponudu
X
Scroll to Top