UZGOJ BLITVE VIXA

Blitva – savjeti za uzgoj

Deset savjeta koji će vam pomoći u proljetnom uzgoju blitve te osigurati velike količine ovog ukusnog i zdravog povrća.

 1. VRIJEME:
  Blitva se sije/sadi kad je prošla opasnost od mraza, a tlo se zagrijalo na najmanje 10°C. Od sredine travnja do sredine svibnja, ovisi o području (kontinentalna ili primorska Hrvatska).
 2. TLO:
  Blitva voli drenirano i hranjivo tlo, prije sjetve, tlo očistite od korova, pognojite kompostom ili gnojivom.
 3. SIJANJE U REDOVE:
  Blitva se sije u redove na razmak od 30-40 cm, unutar reda prorijedite ju na 20-30 cm.
 4. SADNJA/SIJANJE:
  Sadnice blitve treba saditi do dubine do koje su bile posađene u rasadniku. Kod sijanja, na dubinu od 2-3 cm.
 5. ZALIJEVANJE:
  Sadnice blitve nakon sadnje treba dobro zaliti, nakon toga, zalijevajte redovito (pripazite tijekom sušnog razdoblja).
 6. GNOJIDBA:
  Blitvu treba gnojiti nekoliko puta tijekom sezone, a prva gnojidba neka bude oko mjesec dana nakon sadnje. Koristite gnojiva bogata dušikom, kalijem i fosforom.
 7. ZAŠTITA:
  Blitva je osjetljiva na neke štetnike i bolesti, poput lisnih uši, puževa i plamenjače. Pregledavajte biljke i uklanjajte zaražene dijelove. Ako je potrebno, možete primijeniti i zaštitna sredstva kako biste kontrolirali štetnike.
 8. BERBA:
  Blitvu možete početi brati otprilike nakon 50-70 dana od sadnje. Berite listove po potrebi, ostavljajući donje listove da bi se biljka mogla dalje razvijati.
 9. POLOŽAJ RASTA:
  Blitva voli sunčano ili polusjenovito mjesto. Ako sadite blitvu na potpuno sjenovitom mjestu, može se dogoditi da biljke ne dobiju dovoljno sunčeve svjetlosti i ne razviju se dobro.
 10. ROTACJA :
  Da biste izbjegli bolesti i probleme sa tlom, dobro je napraviti rotaciju usjeva. To znači da svake godine mijenjate mjesto na kojem sadite blitvu s drugim povrćem. Tako ćete spriječiti da se bolesti i štetnici nakupljaju u tlu i osigurati da biljke dobiju sve potrebne hranjive tvari za dobar rast i razvoj.

Ovo morate znati o uzgoju blitve

PogrešnoIspravno
Sjetva na istom mjestu u razmaku manjem od tri godine ili nakon sljedećih kultura: cikle, kupusnjača ili lukaBlitva se  uzgaja na istom mjestu nakon minimum tri godine. Dobri predusjevi su: ZELENA SALATA, GRAH, MRKVA. Može se uzgajati pored graha, krastavaca, rajčice i začinskog bilja – menta, majčine dušice, kopar, kadulja te neven.
Nedovoljna količina vode, naročito u fazi razvijanja bujne lisne rozeteBlitva dobro podnosi sušu zbog svog dubokog korijena no potrebno joj je navodnjavanje, pogotovo tijekom sušnih razdoblja (traži od 9 do 12 litara vode tjedno.  Ako smo blitvi omogućili dovoljnu i ravnomjernu količinu vode listovi postaju sočniji, a biljka stvara bolju otpornost.
Niste okopavali blitvuOkopavanje je potrebno, pripazite tijekom ljetnih mjeseci zbog stvaranja pokorice koja biljci uskraćuje hranjiva neophodna za pravilan rast i razvoj.
Kašnjenje sa berbomAko listovi prerastu oni postaju tvrđi i grublji, a ovo negativno utiče i na njihov ukus.

POGLEDAJ PONUDU SJEMENA BLITVE