Uzgoj BIO sjeme organski uzgoj

BIO sjeme-organski uzgoj

Organsko sjeme mora ispunjavati iste kriterije kao i organska hrana. Ono mora poteći iz biljaka uzgajanih s organskim certifikatom. Organsko sjeme može biti hibridno ili starih sorti. Upotrebom samo određenih organskih proizvoda dok biljka raste smatra se organskim uzgojem. Za različite organske certifikate postoje različiti zahtjevi, a oni su vrlo opsežni i strogi.
PREDNOSTI
Organsko sjeme može rasti bolje od konvencionalnog, jer je uzeto iz biljaka koje su morale izdržati uvjete u kojima nisu korištene standardne kemikalije koje bi im pomogle da prežive. Smatra se da su takve biljke zbog toga otpornije i čvršće. Jedna od najvećih prednosti organskog sjemena je ta što dolaze sa farmi gdje se koriste isključivo organski postupci uzgoja.
Najveći problem kod ovakve vrste sjemena je taj da se danas, na žalost, prodaje sve i svašta pod nazivom „organsko“. U želji da živimo zdravo, uvijek prevlada želja onih da zarade na nama. Organsko ne znači uzgoj hrane u svom vrtu gdje se koriste samo prirodni materijali tijekom sezone, jer je to „prirodni uzgoj“. Organsko znači da proizvođač mora imati certifikate koji to dokazuju, u protivnom nas samo zavarava nazivom. Popis organskih proizvođača može se pronaći na stranicama Ministarstva poljoprivrede gdje je uz svakog proizvođača navedeno točno što proizvodi pod nazivom „eko“ ili „organsko“.

POGLEDAJ KOMPLETNU PONUDU ORGANSKOG SJEMENA

Shopping Cart
X
Scroll to Top